Aberatii clerice: Preotia sau sotia!

Ultimul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca preotii care divorteaza sau care vor sa se recasatoreasca vor fi exclusi din parohie si nu vor mai putea sluji niciodata. Personal, aberatie mai mare ca aceasta nu am putut sa aud vreodata. Pai nu stiu pe ce lume traiesc sefii de la patriarhie insa in lumea in care traim noi sotiile mai inseala, in aceasi lume mai sunt cupluri in care relatiile nu merg si tot in aceasi lume mai sunt si persoane care daca raman vaduve simt nevoia sa se recasatoreasca. Si credeti-ma in aceasi lume traiesc si majoritatea preotilor si multi dintre ei gandesc la fel, insa de frica prea sfintitilor si a prea fericitilor nu au curaj sa comenteze.
Printre conditiile principale de a ajunge preot sunt absolvirea seminarului teologic si obligatoriu casatoria. Fara aceastea doua, nimeni nu poate pune candela in mana. Ei bine aceste doua etape au loc la o varsta destul de frageda. Pe la 20 de ani viitorul preot termina seminarul si in maxim unu-doi ani, majoritatea se insoara pentru a putea sluji. La varsta asta pot aparea foarte usor probleme intre soti, nu conteaza ca au ei mai multe icoane in casa decat restul populatiei. Isi dau seama ca nu se potrivesc, realizeaza ca au facut o greseala etc. Va dati seama ca daca in doi trei ani preotii nu se mai inteleg cu nevasta sunt obligati sa pastreze relatia doar de dragul de a-si pastra meseria?
Oare reprezentantii sinodului care au votat aceasta regula nu s-au gandit ca nici preotii nu isi duc viata exact cum spune dogma crestina? Chiar nu inteleg ca mai sunt preoti care aleg aceasta meserie pentru castigurile frumusele care se obtin din ea? Nu inteleg ca mai sunt preoti care fumeaza? Nu inteleg ca mai sunt preoti care se duc in crasme? De ce vor sa ne dea impresia ca totul e bine si frumos in institutia pe care o reprezinta. Ca pana la urma asta e Biserica o institutie si doar atat! Una al dracului de bine pus la punct, sa-mi fie cu iertare!

14 comentarii:

  1. APEL CATRE BARLADENI. fratilor uniti-va impotriva acestui primar,nu se poate asa ceva sa nu repari tu bulevardul principal macar cu cateva masini de bitum RUSINE SA-TI FIE TITI. parca traim in BAGDAD un oras bombardat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un adevar spus incomplet ... este o minciuna ,
    eu am auzit ca , daca ea este vinovata , preotul se poate
    recasatori , la fel si cu cei vaduvi .


    respect

    RăspundețiȘtergere
  3. ARE PERFECTA DREPTATE CINE A SCRIS MAI SUS,POATE SE SESIZEAZA CINEVA SI O SA IA MASURI...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ionut ai atins un punct sensibil al vietii oricarui om, nu numai al preotiei. Pe vremea raposatului, daca erai divortat nu mai corespundeai profilului "omului nou" , greu mai obtineai un post de conducere, nemaivorbind de unul public.
    Asa ca nimic nou sub soare...
    Relatia dintre un barbat si o femeie e o taina, iar preotimea, ca tamaduitori ai sufletului, ar trebui s-o stie mai bine si sa nu o trateze cu asa superficialitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Religia nu este un subiect de supus la vot ! Ca om, cred ca articolul are valoare ca literatura, ca cetatean cred ca are si dreptate !...ca bun credincios, cred ca nu este de competenta noastra aceasta discutie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deoarece este Postul Pastelui, voi fi cat se poate de scurt in comentarii. Un preot barladean, a fost ''vaduvit'' de preoteasa, prin coruperea de catre un (ex)primar, dar legea compensatiei si D-zeu, ....a rezolvat problema!

    RăspundețiȘtergere
  7. Andrei-Nicolae M.20 martie 2010 la 12:23

    SAVATIE BASTOVOI: "Avem atîtea pricini de întristare şi altele care vin din urmă, încît a trebuit să inventăm televizorul, discotecile şi terasele cu muzică. A trebuit să inventăm internetul şi telefonia mobilă, avioanele şi plaja. Dacă am da toate acestea la o parte pentru cîteva zile lumea s-ar surpa, răpusă de tristeţe. Dar s-ar ridica mult mai sănătoasă şi mai frumoasă decît este.
    Mă întristează mai ales lipsa de înţelegere, provenită dintr-o slăbire bolnăvicioasă a dragostei. Nu mai este bunăînţelegere nici între oamenii acestei lumi, nici în adunarea bisericească. Fiecare e mai bun doar prin comparaţie, nu prin sine însuşi. Iar atunci cînd vrem să nu mai părem răi, facem totul pentru a dovedi că există alţii mai răi ca noi. Cu alte cuvinte, murdărim totul în jur pentru a părea noi mai curaţi şi mai buni. Dar aceasta este o minciună.
    A venit vremea cînd fiecare trebuie să deosebească singur binele de rău şi minciuna de adevăr. Nu mai există argumente şi dovezi pentru că nu mai există o gîndire izvorîtă din trăire. Fiecare înţelege ce vrea, dar mai bine zis ce -i place. Şi fiecare va trăi sau va muri cu înţelesurile sale.
    Vai de cei care înţeleg că luptă împotriva dragostei şi nu se opresc."

    RăspundețiȘtergere
  8. “Stiti dumneavoastra ce vremuri traim noi? Noi suntem cei de pe urma! Ar trebui numai sa plangem in toata ziua, dar nu simtim! Traim in nesimtire, ca asa au trait cei dinainte de potop… “
    Parintele Cleopa

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii acum cred ca ar trebui revizuit regulamentul BOR, ma uit in curtea catolicilor care la ei ii mai drastic. Pana la urma omul lui Dumnezeu, slujitorul s.m.d, cred ca nu are nevoie de consoarta pentru ca asta e si ideia. Cum poti sa zici ca esti ce esti cand tu iti arzi femeia de numa numa, ma refer la astea din generatia mea si a dumitale Ionut Benea. Cine doreste sa fie popa sa ramana necasatorit ca pana la urma asta e si farmecu, si apai sa vezi ca no sa mai fie atatia popi si Biserica nu o sa mai aiba denumirea de "Institutie a statului". Am mai mult respect pentru catolici decat pentru ai nostri.

    RăspundețiȘtergere
  10. sunt lucruri atat de sfinte iar noi atat de pacatosi incat nu crede ca ar trebui sa hotaram noi cum si regula de bine in privinta asta ...
    cei care au hotarat au avut in vedere ca macar haina asta sa fie curata si sa fie un exemplu pt toti

    RăspundețiȘtergere
  11. bai ala primul ce tot ai cu primarul nu crezi ca asta tot o facut ceva in oras

    RăspundețiȘtergere
  12. poi ce a facut mai...nik...o dat mici la prostime si li-o pus fanfara sa cante....dar prostimia nu au masina sa ii doara inima...rusine

    RăspundețiȘtergere
  13. ar trebui facute soselele,ca e dezastru.lasa-ti ghivecele cu flori, asfaltati soselele

    RăspundețiȘtergere
  14. dumnezeu e unu preotii sunt oameni noi suntem oameni si noi traim cu femeile si ele cu noi intro relatie nu greseste numai omul greseste si femeia si societatea si tot ce ne inconjoara trebuie sa invatam si sa intelegem ca suntem oameni iar cei ce se cred preasfintiti si prea islaviti si resturi sa isi dea seama ca subt doar oameni ce slujesc pe dumnezeu sa inteleaga ca singura diferenta dintre oameni e sufletul si bunatatea fiecaruia nimic mai mult.armonia e dictata de mediu si de dumnezeu.chear daca cei ce gresesc sau prea curvesc sau abuzeaza de copii sau sunt niste hoti in slujba lui dumnezeu trebuie sai judecam dupa legile oamenilor respectiv codul penal nu dupa legea lui dumnezeu ca numai el o poate face.iar pentru preotul cleopa de curiositate e un supranume sau asa te numesti ai face bine sa vii in mijlocul lumii sai inveti nu numai din biblie ci si bunele maniere sa fie mai buni si mai destepti si intra intre ei in hainele unui om nu a unui preot .invata ca slujba e slusba si viata e viata deschide usile bisericii si iesi din ea rupe lacatele institutii bisericii si intra in multime ca om pt ai invata cuvintele si oranduirea lui dumnezeu .punete la urechea pacatosui cu gura si urechea ta la gura lui .nu va mai autovenerati nu mai pretindeti de a va fi pupata mana doar pt meseria voastra .EU SUNT UN OM CE CRED IN DUMNEZEU CRED IN MINE SI CRED CA AM O MISIUNE DE A LUI DUMNEZEU DE FACUT PE PAMANT TU ESTI OM SI LA FEL CA MINE AI O MISIUNE PE PAMANT TU PREOTE ESTI OM SI AI O MISIUNE PE PAMANT SA IMI SOPTESTI DIN LEGILE DOMNULUI SI SA MA INVETI DIN ELE .IAR DACA SA INTELES MESAJUL TE POTI CAUTATI FERICIREA ALATURI DE CINE CREZI NU RAMANE INCHIS IN BISERICA DOAR PT ABERATIA DIVORTULUI PENTRU CA ESTE UN PACAT CONSIDERAT DE DUMNEZEU SA ITI RANESTI SUFLETUL

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?