Bugetul pe 2010: Avem nevoie de salarii sau de lumini pe strada?


La inceputul acestei saptamani, edilii locali, in frunte cu primarul Constantin Constantinescu, au participat la sedinta ordinara a Consiliului Local. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost cu siguranta adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2010. Valoarea acestuia este de 85.910.477 lei, cu 2,46% mai mic decat anul trecut.
Inca de la adoptarea sa, bugetul a starnit nemultumiri in randul unor clase sociale sau profesionale din Barlad. Si la nivelul formatiunilor politice, proiectul privind bugetul a starnit nemultumiri. In sedinta de luni, consilierii locali PNL au decis sa se abtina de la votul proiectului. Irelevant insa avand in vedere majoritatea zdrobitoare a consilierilor PSD asa ca proiectul a trecut.
Cum au fost impartite fondurile pentru anul acesta, cine va trai bine, dar mai ales cine va avea de suferit de pe urma bugetului, aflati in cele ce urmeaza.

Profesorii - primele victime

De cativa ani, ne-am obisnuit ca tagma cadrelor didactice sa se confrunte cu probleme financiare. Fie ca nu li se acorda majorari salariale legiferate, fie ca nu li se dau banii pentru naveta sau nu li se dau la timp salariile de merit, cert e ca profesorii au probleme cu banii incontinuu. Ei bine, problemele de pana acum sunt neglijabile pe langa cea care a aparut la jumatatea lunii februarie a acestui an. Nu aparuse inca bugetul, dar se stia ca anul acesta nu vor ajunge banii pentru salariile dascalilor. Cand a aparut bugetul temerea profesorilor s-a confirmat. Cel mai probabil vor fi probleme uriase cu plata lefurilor cadrelor didactice de anul acesta. Lucru confirmat si de primarul Constantin Constantinescu in mai multe randuri, inclusiv la sedinta in care s-a aprobat bugetul. Cum s-a ajuns aici explica tot Constantinescu: "Banii de salarii nu vin de la Primaria Barlad, ci de la minister (n.a. Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului), noi suntem un vehicul pentru ei"
Anul acesta pentru invatamant sunt alocati 388 de miliarde de lei vechi, dintre care aproape 350 de miliarde sunt pentru cheltuielile de personal. Unitatile de invatamant cele mai mari (sau mai prestigioase in unele cazuri) primesc banii cei mai multi. Dintre scolile generale, cei mai multi bani sunt pentru Scoala 11 "George Tutoveanu" - 25 de miliarde, iar dintre licee, Grupul Scolar Industrial, cu 50 de miliarde de lei vechi.

Probleme si cu asistentii personali

O alta categorie profesionala in remunerarea careia se vor intampina probleme anul acesta este cea a asistentilor personali. Adica insotitorii persoanelor cu handicap. Pentru acestia, in anul 2010, sunt alocati 38 de miliarde de lei vechi, dintre care 17 miliarde sunt pentru salarii. Problema e ca acesti bani ajung pentru prima jumatate a anului. Pentru ultimele doua trimestre ale anului la capitolul cheltuieli de personal suma aferenta este 0!
"Din iunie, probabil ca vom intampina probleme si in plata retributiei insotitorilor persoanelor cu invaliditate", spunea luni, primarul Constantinescu.

Adio tichete cadou!

La ce probleme sunt cu banii, faptul ca nu se vor da tichete cadou anul acesta, probabil nu mai surprinde pe nimeni. La cheltuielile pentru autoritatile executive la capitolul "Tichete cadou" este alaturat un mare zero. La profesori acest capitol nici nu mai este trecut. Comentariile sunt de prisos.

Sunt si care o vor duce bine

Chiar daca e buget de austeritate si cel mai probabil nu vor fi bani pentru salariile multor dintre angajatii de la stat, sunt si institutii care au primit bani frumusei de la primarie pentru anul 2010. Una dintre aceste institutii institutii este Politia Comunitara care va "suge" de la bugetul local aproape 26 de miliarde de lei vechi. Adica aproape la fel de mult ca si Colegiul National "Gheorghe Rosca Codreanu".

"Lumina" de trei miliarde

Cu toata austeritatea edilii locali barladeni au gasit o suma mai mult decat frumusica pentru iluminatul public. Pentru aceasta au fost alocate 36 de miliarde de lei vechi. Daca facem cateva calcule simple asta ar insemna ca autoritatile dau pe curent si intretinerea stalpilor de iluminat public din oras cate trei miliarde in fiecare luna. Ce noroc pe capul furnizorului de electricitate.

5 comentarii:

  1. dar bani de asfaltat B-dul Republicii nu se mai gasesc???

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca s-ar fura la jumatate din cat se fura acum,ar fi bani pentru toate.In cativa ani s-ar vedea realizari adevarate,nu flori pe marginea strazii,ziua Barladului...cacaturi de astea.Realizari adevarate in sprijinul oamenilor,atat banesc cat si psihologic.Opriti-va din furaaaat,si o sa fie bani.Hotilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Baiii desteptilor ce naiba sa furi ca banii sunt putini cat sa mai intinda de ei si primaria.Sa spuna cineva ce s-a facut pe vremea lui Juverdeanu?Macar doua exemple concrete.Daca acum se fura atunci ce se faceau cu banii de la guvern ca eu chiar nu am vazut nimic.NIMIC NU VA MULTUMESTE NIMIC NU ESTE BUN.EMIGRATI FRATILOR!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Investitii in panouri solare si atunci scapam si de Electrica . Eu am scapat de E-on Gaz daca scap si de lipitorile de la electrica fac o economie anuala de cateva zeci de milioane de RON si nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba.

    RăspundețiȘtergere
  5. vreau sa mai apuc ziua in care strazile din barlad vor arata macar ca cele din bacau.oare domnu primar circula pe alte strazi? scuze el circula cu masina de srevici si nu il intereseaza

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?