TVA-ul și efectul de turmă

Când vine vorba de mărirea prețurilor, comercianții noștri sunt foarte promți. Nu contează că asta ar putea duce la condamnarea a sute de români la foame (alții decât cei care au ajuns  deja în această fază). Când mai au și un prilej favorabil procentele parcă se adaugă singure pe rafturi. Mărirea TVA-ului, spun comercianții, i-a obligat să majoreze prețurile la produse. Roșiile, cartofii, pâinea, toate s-au scumpit imediat după ce guvernanții au aruncat cu cele cinci procente în Monitorul Oficial. 

Nimeni nu s-a gandit că foarte mulți dintre agenții economici au stocuri de anul trecut pe vremea asta. Logica spune că prețul produsului finit, cel care ajunge pe raft, se compune din prețul materiilor prime, folosite pentru realizarea sa, al producției și, evident, al distribuirii. Să luăm țigările. Nu e cel mai bun exemplu, mai ales în vremuri de restriște, însă mi se pare concludent, având în vedere numărul mare de fumători din țara noastră. 

Câte din pachetele pe care le vedeți pe rafturi credeți că au fost produse după 1 iulie? Câte din ele au fost măcar distribuite după această dată? Foarte puține, spre deloc! Cu toate astea, comercianții nu au stat de două ori pe gânduri să le mărească prețul cu nouă procente. Aceste procente sunt ca un cadou pentru comercianți, pentru că ei practic nu au cheltuit nimic pentru a le obține. Le-au primit din partea Guvernului Boc, care nu a fost în stare să stabilească niște regule bine puse la punct privind scumpirea treptată a produselor. Sau măcar mărirea treptată a TVA-ului.

Să trecem la produse fără de care nu putem trăi. Toți mâncăm. Cei mai mulți dintre noi cumpărăm pâine zilnic. Pe toate rafturile, după 1 iulie, prețul a crescut cam cu zece procente (mai puțin la magazinul din cartierul meu unde era 80 de bani, la raft, dar costa 90 de bani, în realitate). Nu trebuie să fii expert în economie pentru a-ți da seama care sunt consturile produsului finit numit pâine. Materia primă: - grâu: Folosit de la recolta de anul trecut când nimeni nu pomenea nimic de mărirea TVA-ului; sare -  cumpărată de la comercianți, care, logic, nu ar avea niciun motiv să-i crească prețul având în vedere că o scot din pământ. Costuri de producție: salarii - au rămas aceleași, îmi vine greu să cred că au luat brutarii, după 1 iulie, leafă mai mare. Utilități: prețul mărit al acestora va fi plătit de luna viitoare. Deci de unde a apărut scumpirea la produsul finit numit pâine? A crescut prețul drojdiei cu câteva procente și ca reacție imediată comercianții brutari l-au mărit pe al lor cu zece? Păi, nu prea iese la calcul. A, ar mai fi transportul, dar nici așa nu ies socotelile.

Scumpirea produselor de luna aceasta îmi aduce aminte de lanțurile trofice, despre care am învățat la biologie. Vă mai aduceți aminte? Fiecare element are importanța sa pentru ecositemul de care aparține. Așa și cu prețurile. Au și ele legătura lor. Auzim că toată lumea scumpește, scumpim și noi. Păi, nu ar fi păcat, să punem cu toții umărul la relansarea economiei, ce naiba! Lasă proștii care vor muri de foame, nu mai e loc de generozități în astfel de vremuri!

Elev, adjectiv

Șase din zece elevi vasluieni nu au reușit să treacă examenul de maturitate. Promovabilitate dezastruoasă au titrat ziarele. Promovabilitate previzibilă, spun eu. De ce?

Pentru că un examen de bacalaureat nu se ia cu Inna în urechi. Pentru că pătrățelele „construite” pe coperta caietului de matematică nu reprezintă un exercițiu la această materie. Pentru că două seri pe week-end petrecute în club nu au, nicidecum, darul de a te relaxa și de-a-ți deschide apetitul pentru învățat.  Pentru că profesorii au ținut mai mult să se treacă pe listele greviștilor decât să-i învețe carte.  Pentru că atunci când au vrut să o facă, liceenii aveau alte preocupări mult mai interesante. Pentru că mentalitatea „ma duc doar la obiectele de bac, la restul chiulesc” este predecesoarea gândirii „bag piciorul în ele ore, hai la o țigară”. Pentru că, nu poți învăța nici măcar numele scriitorilor români cu două săptămâni înainte de bac, darămite ceva din operele lor. Pentru că timpul petrecut pe messenger a fost de zece ori mai mare decât cel cu cartea în mână. Pentru că nu au avut de unde copia. Pentru că, dacă au avut, n-au știut ce copiază. Pentru că, la începutul semestrului doi, au primit un telefon din străinătate în care au auzit „tată, după ce termini liceul vii la mine, ți-am găsit ceva de muncă”. Pentru că nu i-a interesat...Pentru că au fost victimele unui sistem de învățământ bolnav, care va face ca în următorii ani promovabilitatea din 2010 să pară foarte mare.

P.S. Adevărul de Seara a publicat astăzi un interviu cu singura elevă din județ care a luat media 10 la examenul de bacalaureat. (Îl puteți citi AICI) Unul dintre cititori a lăsat următorul comentariu „Tocilara! Cica subiecte de nivel mediu! du-te, fa, la Harvard si lasa-ne !” Uite de aia!