Deontologie de vanzare

Se spune că presa este a patra puterea în stat. Prin intermediul ei poți forma opinii sau manipula anumite segmente ale populației. Aceste două puncte din fișa postului unui ziarist au atras de-a lungul timpului multe căpușe care, profitând de „greutatea” conturilor personale, au început să cumpere ziariști. Alții, când au văzut că facturile întocmite de presari sunt din ce în ce mai mari au început să-și deshida trusturi de presă. Cel mai elecvent exemplu este de departe Antena 3. Și să nu uităm instrumentele media băsiste, B1 TV și Evenimentul Zilei.

Dar haideți să ne întoarcem în ograda noastră. În scurta mea experiență jurnalistică am avut ocazia să văd cum merg treburile și prin Bârlad. Ca reprezentant al unui ziar, televiziuni sau radio te dai bine pe lângă cine are banul. Și de asta apar expresii prin presă de genul „cu largul ajutor al domnului primar”, sau prin „binevoința edililor orașului”. Stârnesc râsul pentru public și pun o etichetă de pupincurist, greu de dezlipit, celui care le dau drumul în aer sau pe print. Deși, știm cu toții, cel mai puternic instrument media este tv-ul.

Alți jurnaliști de la noi se vând mai ușor decât o prostituată pe centură. Nu numai că sug banii de la un politician anume pentru a ataca un contracandidat, dar când vine contracandidatul și le zice să facă viceversa nu stau pe gânduri. Și astfel se face că, în unele articole, ba e Solomon pupat în dos și Pintilie făcut cu ou și cu oțet, ba învers. Genul asta de prostituție apare mai ales în campania electorală. Dar colegii de presă știu că asta nu e mare mâncare de pește!

Nu vreau să dau nume pentru că nu am niciun drept, la fel cum nici nu vreau să generalizez. În orice pădure mai este și verdeață. Aceste rânduri nu sunt adresate nimănui anume și toate exemplele de mai sus sunt generice, nu concrete. Cititorii, telespectatorii sau ascultătorii știu de ce!

De azi profesorii vasluieni opresc greva generala

Greva generală a dascălilor va lua sfârșit astăzi
De astazi, 2 iunie, elevii vasluieni vor face toate orele. Conventia Județeană a Sindicatelor din Învățământ (CJSÎ) a decis ieri ca dascălii să nu mai facă grevă generală și să apeleze la alte măsuri de protest împotriva guvernanților.
Tot de astăzi sindicaliștii au decis ca profesorii să declanșeze greva japoneză. Adică să protesteze, însă fără a perturba activitatea didactică.
Riscul blocării anului școlar nu a fost îndepărtat însă. Profesorii greviști vasluieni nu vor trece notele în catalog. Totodată, potrivit CJSÎ, pe 4 iunie dascălii vor picheta Prefectura Vaslui.