Ai vazut The Exorcist?

Incepand de saptamana aceasta, in fiecare luni iti voi recomanda cate un film care mi-a atras atentia de-a lungul timpului. Este foarte probabil ca celor mai multi cititori ai acestui blog, foarte putini de altfel (sper ca acest lucru sa se schimbe) sa nu le placa, dar asta nu e o problema, au rubrica de comentarii in care pot critica pelicula sau pe mine. Nu sunt specialist in cinematografie, nu am aceasta pretentie, vreau doar sa iti arat ce imi place mie si atat. Sper sa iti placa si tie.

Filmul cu care voi debuta acesta rubrica este considerat de multi unul dintre cele mai de terifiante filme ale tuturor timpurilor. Marturisesc ca si eu impartasesc aceeasi idee, fiind de altfel si filmul meu preferat. The Exorcist, filmul lui William Friedkin din 1973 a atras la vremea lui reprosurile multor critici de cinema, din cauza efectelor speciale si a ideii neobisnuite folosite. Filmul relateaza povestea unei fetite de 12 ani, Reagan (Linda Blair) care este posedata de diavolul insusi. Fata trece prin diferite stari impuse de "oaspetele" sau, care o face in cele din urma sa isi puna in pericol familia. Vazand ca fata ei nu poate fi vindecata nici de cei mai buni medici, mama fetei decide sa apeleze la biserica. Intra in contact cu preotul Karras, care viziteaza fata de mai multe ori si vede ca nu poate de unul singur sa alunge diavolul. Decide astfel sa il cheme pe preotul Merrin, un expert in exorcizari. In timpul ritualului diavolul din Reagan incearca prin cele mai marsave cai sa ii faca pe cei doi sa renunte. Merrin moare, iar diavolul intra in preotul Karras, care vazand ca nu are alta solutie se arunca de la fereastra, o data cu moartea lui alungand si spiritul malefic.
Daca va placut filmul cu siguranta o sa va placa si cartea pe baza careia a fost acesta facut. Romanul The Exorcist a fost scris in 1971 de William Peter Blatty, care de altfel este si scenaristul pelicului. Atentie insa, atat romanul lui Blatty cat si filmul lui Friedkin sunt de o violenta verbala si psihica foarte mare, astfel incat daca nu sunteti obisnuiti cu filmele de groaza, sau sunteti slabi de inima alegeti altceva.

Generatia "messenger" nu mai citeste.

Trist, dar adevarat! Din ce in ce mai multi adolescenti isi termina "cariera" de cititor dupa ce au terminat "Capra cu trei iezi" sau "Amintiri din copilarie". Ba mai mult unii nici pe acestea nu le-au citit. Belestristica nu mai este de mult o pasiune pentru multi dintre elevii nostri, care prefera sa isi petreaca timpul liber fara sa isi mai puna cat de putin intelectul la contributie. Cel mai important "dusman" al lecturii este de departe Internetul, care de la an la an atrage din ce in ce mai multi adolescenti.Cu totii stim, fie ca am auzit de la parinti, fie ca am trait in acea perioada, ca pe timpul lui Ceausescu se citea mai mult. Atunci nu exista Internet, televiziunea era cu portia si nici nu intra in discutie sa vezi un grup de liceeni cu berea in mijlocul lor si cu maneaua data la maxim. Fie ca erau mai interesati de cultura sau pur si simplu se plictiseau, tinerii de atunci se calcau in picioare pentru a prinde o carte buna de la biblioteca. Acum e taman invers, aproape toti adolescentii au acces la Internet, posturi de televiziuni"deochiate" sunt garla, patronii de baruri care fac profit pe seama minorilor slava Domnului, iar bibliotecile liceelor (chiar daca reprezentantii lor nu recunosc) sunt aproape goale.Majoritatea celor care se inscriu la biblioteca pe parcursul vietii de licean fie o fac pentru ca sunt obligati de profesorii de limba romana, fie citesc o carte, doua in patru ani si acelea pentru ca faceau parte din bibliografia scolara obligatorie. Multi nu citesc insa nimic. Prefera sa se uite la filmele realizate pe baza cartilor care sunt impuse de scoala sau sa "traga" rezumatele si comentariile lor, gata facute, de pe Internet.Teoretic si lectura este un sport, cu cat citesti mai mult cu atat intelegi mai bine randurile unei carti. Din pacate foarte multi elevi, care nu au citit un basm in viata lor, pentru ca sunt obligati de programa scolara trec direct la romane complexe din care, dupa ce le termina de citit sau mai bine spus de rasfoit, se trezesc ca nu au inteles nimic."Pai ce am citit eu pana acum? Sa ma gandesc. Am citit prospectul de la prezervativ, subtitrarea de la Stapanul Inelelor, si «Mara», anul acesta, pentru ca m-a obligat profa' de romana", spunea un elev.
Fie ca a spus-o in gluma sau nu replica liceanului caracterizeaza multi elevi. Daca nu este impins de la spate de parinti sau profesori, scolarul nu da doi bani pe citit. si cand aude de Dostoievski sau Jules Verne spune ca nu stie sigur in ce film a jucat. "Perlele" de la examenele de bacalaureat din ultimii ani sunt relevante in acest sens. Cum este posibil ca dupa opt clase un elev sa scrie "iashi" in loc de iasi? Adica sa foloseasca limbajul de chating pana si la scoala. Este cazul unui elev de clasa a VIII-a, care a facut aceasta greseala in urma cu cativa ani la un examen. Probabil tanarul avea la activ mii de ore petrecute in fata calculatorului si mult prea putine cu o carte in mana. Din pacate si putinii elevi care citesc altceva decat ce li s-a zis de la scoala aleg carti, care sunt, dupa cum spun specialistii "de citit pe tren", adica nonvalori.
Un lucru este cert, in ceea ce priveste lectura: "materie prima" se gaseste. Toate liceele au o biblioteca in care se gasesc destule volume, mai sunt anticariate insa tot degeaba, adolescentul nostru prefera in continuare sa navigheze pe saituri porno pe Internet, sa se uite la meciuri de fotbal la televizor sau sa faca o betie cu colegii de clasa.

Facultate? Pentru ce?

Pentru ca sunt student in anul II la o facultatea care cica e prestigioasa, imi permit sa imi dau si eu cu parerea despre necesitatea unei facultati in ziua de azi si cu ce te ajuta ea in viitor. Sincer sa fiu facultatea nu e asa cum credeam eu ca va fi pe vremea cand eram licean. Nu ma refer aici la preocuparile aditionale vietii de student (petreceri, baute) ci ma refer la ceea ce invatam practic in facultate. Poate sunt eu mai greu de cap, nu stiu, dar personal pana acum nu am invatat mare lucru intr-un an jumate de cand sunt student. Teorie, teorie si iarasi teorie, nimic practic. Asa ca stau si ma gandesc in mintea mea, termin o facultate (Doamne ajuta!), o sa am o diploma la mana, ce voi face eu dupa aia daca nu stiu mai nimic. In momentul in care ai studii superioare se presupune ca esti bine pregatit pe filiera pe care ai studiat. Insa din cate vad nu prea e asa. Cei din facultati au acelasi prost obicei ca si cei din invatamantul preuniversitar de a imbuiba elevii cu teorie. Si cand vrea omul sa se angajeze observa cu stupoare ca nu-l ajuta cu nimic noptile din sesiune petrecute cu cafea si tigara in mana si cu ochii holbati pe cursuri. Nu zic sa nu facem facultate, Doamne fereste, dar de ce trebuie sa stam trei ani intr-un oras universitar, sa dam sute de milioane pentru o simpla diploma, care nu are aproape nicio valoare daca nu esti tu pregatit in domeniu in care ai obtinut-o. Or universitatile din Romania zilelor noastre au mai mult rolul de a jumuli studentii de bani decat de a-i pregati. Sper din toata inima sa ma insel!

Ce ne facem cu violenta din scoli?

Vedem aproape in fiecare zi, fie la stiri fie chiar in scoala in care invatam,cum bataile din scoli si violenta verbala a elevilor nostri umbresc calitatea sistemul educational. Din pacate scoala a devenit in ultima perioada mai mult un loc de etalare a smecheriei si a cunostintelor de box a tinerilor decat un loc unde se invata. Ce e de facut in acesta privinta e intrebarea la care toti sefii din invatamant, de la ministrul educatiei pana la fiecare director de scoala incearca sa raspunda. si e si normal sa fie preocupati pentru ca le sar in cap parintii, carora le din ce in ce mai frica sa-si trimita copilul la scoala. Unele unitati au inceput deja sa ia masuri in aceasta privinta. Unele scoli incep sa-si puna camere de supraveghere, la unele paza a devenit draconica, iar unii directori ameninta ca vor pedepsi drastic fiecare elev care recurge la violenta. Dar nu cumva cam tarziu s-a recurs la aceste masuri. De ce trebuie sa cadem in groapa ca de abia dupa aia sa fim atenti pe unde mergem?
Probabil ca o vina pentru toate vanataile pe care le-au dobandit tinerii in scoala o are si media. Aici s-ar putea sa-mi sara in cap colegii de breasla dar explicatia e simpla. Elevii sunt foarte influentabili si in momentul in care vad la televizor ca un tiz de al lor din Bucuresti fumeaza si injura de fata cu profesorul se gandeste: "da ce eu sunt mai prost? eu nu pot sa fac asta". De ce credeti ca un elev care are tupeul sa se puna in gura cu dascalul sau care isi tachineaza cu palme si injuraturi colegii pe care ii considera tocilari ajunge un model in fata celorlati din clasa? Pentru ca asa se intampla din nefericire in scolile noastre. Respectati sunt cei are dau cu pumnul nu cei olimpici.
Insa cu siguranta cea mai mare vina pentru bataile frecvente dintre elevi o au chiar responsabilii scolilor. De foarte putine ori batausii sunt pedepsiti conform regulamentului. Ori cand adolescentul vede ca nu e pedepsit dupa ce si-a invinetit colegul, ba mai mult a castigat simpatia colegilor, principala lui preocupare e sa repete isprava. O bataie in scoala este un incident foarte grav, nu minor cum spunea o profesoara de la Liceul "Cuza" din Barlad, si a inchide ochii la asa ceva cu siguranta nu e cea mai buna solutie. Cand va ganditi la pedeapsa probabil prima care va vine in minte este exmatricularea elevului vinovat. Nu cred ca asta e solutia, si oricum aceasta nu se aplica aproape niciodata. Singurii care pot fi exmatriculati sunt cei de clasa a XI-a si a XII-a, regulamentul scolar interzicand excluderea din scoala a celor care nu au cel putin zece clase. Dar sa zicem ca s-ar aplica regulamentul si un elev de clasa a XI-a bataus ar fi exclus din sistem. Acel elev va iesi de pe bancile scolii cu un minimum nefolositor de cunostinte, va avea la mana doar o diploma de zece clase si va primi suturi in fund mai pe la toate locurile de munca la care va incerca sa aplice. si astfel oportunitatile lui ar fi limitate. Tot ce poate face acel fost elev e ori sa plece la munca sclav prin Italia, ori sa ajunga salahor pe santierele noastre, ori sa se apuce de furat. Ori cu siguranta nu asta vor cei din invatamant.Poate nu exmatriculat, dar sa i se scada nota la purtare se poate, sa fie mustruluit de fata cu parintii se poate, sa fie speriat un pic de fata cu politia se poate...Se poate dar nu se face. Directorii se preocupa mai degraba sa nu permita persoanelor straine sa intre in incinta scolii (uneori nici macar atat),dar oare sunt atat de orbi si nu vad ce cei care creaza probleme sunt cei din sistem si nu cei dinafara. Orice problema se poate corija, trebuie doar sa vrei. Numai ca din pacate verbul acesta lipseste din caracterul multor conducatori de scoala. si atunci cand mai intervine si "nu pot" situatia se agraveaza si mai mult.