Ai vazut The Exorcist?

Incepand de saptamana aceasta, in fiecare luni iti voi recomanda cate un film care mi-a atras atentia de-a lungul timpului. Este foarte probabil ca celor mai multi cititori ai acestui blog, foarte putini de altfel (sper ca acest lucru sa se schimbe) sa nu le placa, dar asta nu e o problema, au rubrica de comentarii in care pot critica pelicula sau pe mine. Nu sunt specialist in cinematografie, nu am aceasta pretentie, vreau doar sa iti arat ce imi place mie si atat. Sper sa iti placa si tie.

Filmul cu care voi debuta acesta rubrica este considerat de multi unul dintre cele mai de terifiante filme ale tuturor timpurilor. Marturisesc ca si eu impartasesc aceeasi idee, fiind de altfel si filmul meu preferat. The Exorcist, filmul lui William Friedkin din 1973 a atras la vremea lui reprosurile multor critici de cinema, din cauza efectelor speciale si a ideii neobisnuite folosite. Filmul relateaza povestea unei fetite de 12 ani, Reagan (Linda Blair) care este posedata de diavolul insusi. Fata trece prin diferite stari impuse de "oaspetele" sau, care o face in cele din urma sa isi puna in pericol familia. Vazand ca fata ei nu poate fi vindecata nici de cei mai buni medici, mama fetei decide sa apeleze la biserica. Intra in contact cu preotul Karras, care viziteaza fata de mai multe ori si vede ca nu poate de unul singur sa alunge diavolul. Decide astfel sa il cheme pe preotul Merrin, un expert in exorcizari. In timpul ritualului diavolul din Reagan incearca prin cele mai marsave cai sa ii faca pe cei doi sa renunte. Merrin moare, iar diavolul intra in preotul Karras, care vazand ca nu are alta solutie se arunca de la fereastra, o data cu moartea lui alungand si spiritul malefic.
Daca va placut filmul cu siguranta o sa va placa si cartea pe baza careia a fost acesta facut. Romanul The Exorcist a fost scris in 1971 de William Peter Blatty, care de altfel este si scenaristul pelicului. Atentie insa, atat romanul lui Blatty cat si filmul lui Friedkin sunt de o violenta verbala si psihica foarte mare, astfel incat daca nu sunteti obisnuiti cu filmele de groaza, sau sunteti slabi de inima alegeti altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?