Ce ne facem cu violenta din scoli?

Vedem aproape in fiecare zi, fie la stiri fie chiar in scoala in care invatam,cum bataile din scoli si violenta verbala a elevilor nostri umbresc calitatea sistemul educational. Din pacate scoala a devenit in ultima perioada mai mult un loc de etalare a smecheriei si a cunostintelor de box a tinerilor decat un loc unde se invata. Ce e de facut in acesta privinta e intrebarea la care toti sefii din invatamant, de la ministrul educatiei pana la fiecare director de scoala incearca sa raspunda. si e si normal sa fie preocupati pentru ca le sar in cap parintii, carora le din ce in ce mai frica sa-si trimita copilul la scoala. Unele unitati au inceput deja sa ia masuri in aceasta privinta. Unele scoli incep sa-si puna camere de supraveghere, la unele paza a devenit draconica, iar unii directori ameninta ca vor pedepsi drastic fiecare elev care recurge la violenta. Dar nu cumva cam tarziu s-a recurs la aceste masuri. De ce trebuie sa cadem in groapa ca de abia dupa aia sa fim atenti pe unde mergem?
Probabil ca o vina pentru toate vanataile pe care le-au dobandit tinerii in scoala o are si media. Aici s-ar putea sa-mi sara in cap colegii de breasla dar explicatia e simpla. Elevii sunt foarte influentabili si in momentul in care vad la televizor ca un tiz de al lor din Bucuresti fumeaza si injura de fata cu profesorul se gandeste: "da ce eu sunt mai prost? eu nu pot sa fac asta". De ce credeti ca un elev care are tupeul sa se puna in gura cu dascalul sau care isi tachineaza cu palme si injuraturi colegii pe care ii considera tocilari ajunge un model in fata celorlati din clasa? Pentru ca asa se intampla din nefericire in scolile noastre. Respectati sunt cei are dau cu pumnul nu cei olimpici.
Insa cu siguranta cea mai mare vina pentru bataile frecvente dintre elevi o au chiar responsabilii scolilor. De foarte putine ori batausii sunt pedepsiti conform regulamentului. Ori cand adolescentul vede ca nu e pedepsit dupa ce si-a invinetit colegul, ba mai mult a castigat simpatia colegilor, principala lui preocupare e sa repete isprava. O bataie in scoala este un incident foarte grav, nu minor cum spunea o profesoara de la Liceul "Cuza" din Barlad, si a inchide ochii la asa ceva cu siguranta nu e cea mai buna solutie. Cand va ganditi la pedeapsa probabil prima care va vine in minte este exmatricularea elevului vinovat. Nu cred ca asta e solutia, si oricum aceasta nu se aplica aproape niciodata. Singurii care pot fi exmatriculati sunt cei de clasa a XI-a si a XII-a, regulamentul scolar interzicand excluderea din scoala a celor care nu au cel putin zece clase. Dar sa zicem ca s-ar aplica regulamentul si un elev de clasa a XI-a bataus ar fi exclus din sistem. Acel elev va iesi de pe bancile scolii cu un minimum nefolositor de cunostinte, va avea la mana doar o diploma de zece clase si va primi suturi in fund mai pe la toate locurile de munca la care va incerca sa aplice. si astfel oportunitatile lui ar fi limitate. Tot ce poate face acel fost elev e ori sa plece la munca sclav prin Italia, ori sa ajunga salahor pe santierele noastre, ori sa se apuce de furat. Ori cu siguranta nu asta vor cei din invatamant.Poate nu exmatriculat, dar sa i se scada nota la purtare se poate, sa fie mustruluit de fata cu parintii se poate, sa fie speriat un pic de fata cu politia se poate...Se poate dar nu se face. Directorii se preocupa mai degraba sa nu permita persoanelor straine sa intre in incinta scolii (uneori nici macar atat),dar oare sunt atat de orbi si nu vad ce cei care creaza probleme sunt cei din sistem si nu cei dinafara. Orice problema se poate corija, trebuie doar sa vrei. Numai ca din pacate verbul acesta lipseste din caracterul multor conducatori de scoala. si atunci cand mai intervine si "nu pot" situatia se agraveaza si mai mult.

2 comentarii:

  1. Cred ca autorul are dreptate, dar prea incerca el sa faca pe desteptul

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?