Nu sunt bani pentru salariile profesorilor!


Potrivit site-ului Sindicatului Invatamant "Tutova" Barlad, profesorii Scolii de Muzica si Arte Plastice "N.N. Tonitza" din Barlad ar putea ramane fara salarii pe lunile aprilie si mai.

Printr-o adresa transmisa de catre conducerea unitatii de invatamant sindicalistilor barladeni, se anunta ca fondurile pentru cheltuielile de personal pe 2010 sunt cu 1.120.605 lei mai mici decat ar trebui.

Vesti proaste si in ceea ce priveste salariile profesorilor de la Scoala de Muzica de pe perioada verii. Unitatea informeaza ca suma alocata pentru tot trimestrul III nu acopera nici macar valoarea lefurilor pentru luna iunie.

Viceprimarul fantoma? Functia ma-sii de treaba!

sursa foto: www.primariabarlad.ro
Dupa ce Adrian Solomon a devenit deputat, la Primaria Barlad a fost numit ca viceprimar de catre edilul-sef si votat in Consiliu Local, Traian Petcu. Stiati? Nu e o intrebare retorica deloc, chiar daca a trecut mai bine de un an de atunci. Multi habar n-au acest lucru. 

Stilul actualului viceprimar este un pic mai deosebit ca sa nu folosesc cuvinte dure si sa spun ciudat. El prefera sa-si exercite meseria din umbra celorlalti si decat sa se implice in problemele pe care le are orasul si pentru care este platit sa le rezolve, se comporta ca si cum ar fi inexistent.

Ieri am fost la Traian Petcu pentru a discuta o problema destul de importanta aparuta in Barlad in ultima perioada. Nemultumirea persoanelor de pe Strada Ardeal care spun ca traficul greu, ce a fost deviat pe strada lor in urma cu cateva saptamani, le darama casele. Mi se parea normal sa primesc un raspuns de la Petcu, atat timp cat Constantin Constantinescu, edilul-sef, este in concediu. Ei bine, viceprimarul a spus ca nu da declaratii oficiale in legatura cu acest lucru, pentru ca nu este in MASURA (retineti acest cuvant), si ca una din persoanele cu care as putea sa vorbesc pentru a primi un raspuns este Mihai Vicol (?!). Pentru cei care nu stiu, Mihai Vicol este seful Serviciului Tehnic si Investitii de la Primarie. Asta i-am spus si eu fiului managerului de la spital. De fapt, am formulat ceva de genul: "Da' ce treaba are domnul Vicol in toata chestia asta"? Dupa care viceprimarul a dat cu bata in balta. "Pai acolo e vorba de soseaua de centura". Aaaaaa, ceeee? 

Discutia, neoficiala, a continuat. "In doua-trei saptamani oamenii vor scapa de traficul greu de pe acea strada pentru ca se vor termina plombarile si vom muta masinile grele inapoi pe Vasile Parvan", imi zicea Traian Petcu, ieri , pe la ora 11 jumatate. "Pai nu ziceai tu ceva de Vicol si soseaua de centura in urma cu cateva secunde", mi-am zis eu in gand.

Pentru cei care urmaresc presa locala vreau sa le reamintesc declaratia primarului Constantin Constantinescu prin care anunta devierea tranzitului masinilor grele. Ea suna cam asa: "Traficul greu va fi deviat pe strazile Petru Rares, Ardeal si va iesi pe la Obor. Hotararea aceasta va ramane pana va fi construita soseaua de centura"

Deci, daca ati pierdut firul narativ, haideti sa recapitulam pe scurt. Viceprimarul spune ca traficul va fi mutat pe Vasile Parvan dupa ce plombarile de pe aceasta strada vor fi finalizate. Dar plombarile pe aceasta strada nici macar nu au inceput. Edilul estimeaza ca acest lucru se va termina in doua-trei saptamani. Treaba lui!

Primarul Constantin Constantinescu declara in urma cu cateva saptamani, contrar spuselor actuale ale lui Petcu, ca traficul va fi deviat dupa ce utopia, numita sosea de centura, va fi gata. Dar lucrarile la soseaua ocolitoarea nici vorba sa fi inceput.  Conform unei declaratii de-ale sale ulterioare, estimeaza ca in doi-trei ani aceasta investite va fi finalizata. Treaba lui!

Va spuneam, mai la inceputul textului, sa retineti un cuvant: "masura". Acest cuvant folosit in expresia "a nu fi in masura", se potriveste manusa in ceea ce il priveste pe Traian Petcu. Daca as fi rautacios, as putea spune ca omul habar nu are cu ce se mananca administratia, mai ales dintr-o functia ca a sa, si ca a fost ales ca viceprimar doar pentru ca poarta numele unui cunoscut doctor din Barlad. Insa nu sunt rautacios si nu spun aceste lucruri. Nu cred ca as fi rautacios insa daca as spune ca prea se afla in tema cu ce spune si hotaraste primarul. Exemplul de mai sus e relevant.

Conform Legii 215/2001, Art. 79, viceprimarul exercita atributiile ce îi sunt delegate de catre primar.  Intrebare pe marginea legii. Ce ar trebui sa faca primarul cand viceprimarul nu-si exercita atributiile? 

Profesori in joaca de-a scoala. Maestri in greve!


Scoala formeaza caractere. Sau ma rog, ar trebui sa le formeze. In ziua de astazi scoala formeaza mai mult grupuri de profesori pentru mitinguri de protest. De vreo cativa ani buni, cadrele didactice s-au invatat, sau mai bine spus au fost invatate, sa isi castige drepturile protestand impotriva guvernantilor. Fie ca nu li se dau banii pentru decontul navetei sau nu primesc salariu pe care considera ca l-ar merita, ideea e ca ei sunt mereu nemultumiti. Si culmea, protestele lor au fost de cele mai multe ori, daca nu de fiecare data, inutile. Dar ei tot protesteaza. De ce oare?

Departe gandul meu de a ataca o breasla din care fac parte persoane cu mai multi ani de scoala decat ai mei de toti. Insa nu pot ramane indiferent cand vad ca foarte multi dintre profesori nu au coloana vertebrala. Gandesc ce le spun altii sa gandeasca, de parca ar fi niste surogati. 

Ca profesorii nu castiga destul asta o stim si noi, cei care nu facem parte din sistem. Ca sunt categorii profesionale care muncesc mai mult decat un dascal si castiga mai putin si asta e adevarat. Dar traim in Romania si lucrurile astea nu mai surprind pe nimeni. 

Din pacate, preocuparea, o data de baza, a profesorilor, de a invata elevii carte, e pe cale de a deveni istorie. Vinovati nu sunt doar ei, cei cu catalogul in mana. Vinovati sunt si cei care cica ii reprezinta prin sindicate si care nu fac nimic altceva decat sa inflameze spiritele de cate ori au ocazia. Vinovati sunt si cei de la conducere pentru ca nu au inteles nici acum ca viitorul nostru ca popor depinde, intr-un procent destul de mare, de activitatea celor pe care ei ii scot in strada an de an. 

La sfarsitul lunii acesteia profesorii vor intra in greva. Inca o zi pierduta in van. Dascalii vor iesi in strada. Liderii sindicali impreuna cu reprezentantii ministerului de resort le vor discuta soarta intr-o incapere fara camere de luat vederi, iar totul se va termina cu un compromis. Inca unul din partea profesorilor, care vor fi inca o data pacaliti cu timir ce. Credeti ca ma insel, eu sunt gata sa pun ramasag ca nu. Ma bazez pe istoria anilor precedenti in care s-a intamplat exact acelasi lucru. 

Cei mai afectati de toata aceasta tevatura din sistemul de invatamant nu sunt nici pe departe dascalii care nu-si primesc drepturile dorite. Cei mai afectati sunt elevii. Si nu pentru ca pierd cateva ore de curs. Ci pentru ca isi pierd increderea in scoala. Cum poti avea incredere in scoala cand pe cel care ar trebui sa te faca sa o respecti nu-l intereseaza decat grevele. Aruncati o privire in ograzile unitatilor de invatamant si convingeti-va! S-ar putea sa nu va placa ce o sa vedeti insa...

Nu spun ca trebuie ghilotinati pentru ca protesteaza. Insa de ce sunt atat de naivi incat sa se implice in niste actiuni de protest care si ei insisi stiu ca nu vor avea sorti de izbanda. Pentru ca sunt sigur ca foarte multi dintre dascali se implica in aceste greve doar din spirit de solidaritate pentru ceilalti colegi. Cei mai multi dintre ei stiu ca protesteaza degeaba. 

Sex. Scandal. Crima. Puncte de atractie pentru cititori

Consumatorul de presa nu este interesat de cultura. Nu este interesat de stiri despre teatru, muzeu, expozitii de pictura. In schimb cand este vorba de o crima comisa la Zorleni sau de o minora de 12 ani, violata la Perieni foaia se schimba complet. Pentru a atrage cititori, ziarele trebuie doar sa puna in titlul cuvinte cheie cum ar fi sexul, scandalul sau crimele.
Pentru cei care vor un argument in acest sens ii invit sa verifice traficul celor mai importante ziare din oras. De exemplu, in ziarul Obiectiv de Vaslui, cea mai citita stire de luni,  Doctorul Vasiliu a returnat "spaga,",  a avut peste 1.800 de accesari, la diferenta de cateva sute de accesari bune fata de celelalte articole. Marti, cea mai citita stire online a aceluiasi ziar a fost La 12 ani, victimă a unei minţi bolnave: Coşmar sexual.
In fine, nu am sa ma apuc sa fac recensamantul celor mai citite stiri la nivel local. Ideea e ca omul nu este interesat de stiri in care persoanjul principal este un actor, ci mai degraba da "click" pe o stire in care protagonistul este un criminal sau un violator. Nu spun ca nu sunt persoane care sa fie interesate si de cultura, sport sau invatamant in orasul nostru. Insa daca s-ar redacta un ziar numai cu stiri din aceste domenii, jurnalistii ar muri de foame.
Cu siguranta domeniile de interes, enumerate mai sus, nu sunt valabile numai pentru barladeni. V-ati intrebat vreodata de ce cele mai citite ziare din tara sunt tabloidele, gen Libertatea sau Cancan? Daca nu, va spun eu. Sunt pline de poze cu tate si cururi goale, iar acest lucru inca mai prinde destul de mult ;) De asemenea, sunt pline de barfe. Daca Adrian Mutu este surprins la curve intr-o zi si in aceasi zi guvernantii se hotarasc sa aplice Legea 221, cu siguranta stirea cu Adrian "Sibutramina" ar fi pe prima pagina si cea cu dascalii undeva prin paginile de mijloc, daca s-ar gasi loc si pentru ea:( Eu nu citesc tabloidele. Insa citesc presa locala si imi dau seama ce intereseaza pe cititor. Bag mana in foc ca daca ar aparea un tabloid in Barlad, Obiectivul, Monitorul si Vremea Noua ar da faliment.

Paraste cocalarul de langa tine. Parcare de patron!

Din cate am inteles de la cel care mi-a trimis aceasta fotografie, masina era  parcata taman in curba din fata primariei marti, 13 aprilie.

Ea apartine patronului magazinelor Berlin ceea ce dovedeste, inca o data, ca in orasul nostru smecherii nu dau doi lei pe legi, cu atat mai putin pe acelea de circulatie.

De fapt nu doar smecherii sunt cei pe care ii doare in cur de regulile de circulatie, ci mai toti soferii barladeni. Daca mergeti de la un capat la celalalt al orasului este imposibil sa nu vedeti cel putin o masina parcata aiurea. De nerespectarea prioritatii sau neincetinirea vitezei in apropierea trecerilor de pietoni nu mai zic. Acestea sunt la ordinea zilei din pacate. Sa ne fi luat toti permisul in Arges?

Nu uitati sa trimiteti fotografiile, filmuletele sau comentariile voastre pe benea.ionut@gmail.com. Paraste cocalarul de langa tine...chiar daca e el patron!

P.S. Ii multumesc lui Adi pentru fotografie si comentariu.

UPDATE! La doua zile dupa ce a fost facuta aceasta fotografie, masina lui Pricop de la Berlin era parcata exact in acelasi loc. "Rutiera", trezirea!

Zilele culturale ale Barladului, mai sarace ca niciodata

Desi prin primarie exista zvonul, inca de acum cateva saptamani, ca anul acesta, cu ocazia Zilelor Culturale ale Barladului vor canta la Barlad, Mandinga si Tudor Gheorghe, se pare ca niciunul dintre acesti artisti nu va mai ajunge in urbea noastra.
Ieri, la ora 17, Comisia de Cultura din cadrul Consiliului Local Barlad s-a intrunit pentru a stabili programul acestei sarbatori. Zilele culturale ale Barladului de anul acesta vor avea loc in perioada 16-23 mai. In fiecare zi din aceasta saptamana vor avea loc diverse activitati culturale, de la lansari de carte pana la expozitii de numismatica sau concursuri muzicale.
In ultima zi a sarbatorii, duminica 23 mai, cu incepere de la ora 18:30, va avea loc Gala Zilelor Culturale, care nu va mai aduce, ca in anii trecuti, niciun artist cunoscut de prin tara. Barladenii vor fi nevoiti sa se distreze pe muzica oferita de artisti locali.
Intrebat de ce nu vine niciun interpret sau  vreo trupa cunoscuta anul acesta, presedintele comisiei, Constantin Teodorescu a raspuns lapidar: "Nu sunt bani"!

A instaurat Constantinescu teroare in primarie?!

In urma cu ceva timp un angajat al Primariei Barlad, caruia nu am sa-i dau numele pentru a nu-i crea inconveniente mi-a spus urmatorul lucru: "Asta e nebun, nu ne lasa deloc in pace, nici macar in concediu, ne cheama la munca, de parca am fi platiti din banii lui. Si asa se poarta cu toti, nu numai cu mine, nu are pic de respect pentru subordonatii sai".

Pentru a lamuri un pic lucrurile, omul se plangea ca primarul Constantin Constantinescu l-a chemat de acasa, chiar daca era in concediu, pentru a face nu stiu ce treaba prin primarie. Si din spusele lui nu este singurul care s-a aflat in aceasta situatie de-a lungul timpului. Potrivit spuselor lui, de cate ori are Titi vreo treaba cu functionarii ii cheama la munca, nu conteaza ca sunt in concediu.

Stilul mai autoritar al edilului-sef al Barladului reiese si din modul in care colaboreaza cu presa. Inainte de a primi o informatie, ziaristul trebuie sa vorbeasca cu purtatorul de cuvant care la randul lui trebuie sa ceara acceptul primarului. De abia dupa aceea jurnalistul poate vorbi cu cine are treaba. Nimeni nu poate primi informatii din Primarie daca nu-si da acceptul Constantinescu. Si ca o remarca personala, am fost de cateva ori la diversi sefi de servicii din primarie. Subiectul care ma interesa e mai putin important. Interesant e modul in care au reactionat aceastia cand au auzit ca voiam informatii fara a-si fi acordat primarul acceptul. Nici vorba sa sufle vreun cuvintel. De parca daca ar fi spus ceva i-ar fi asteptat ghilotina.

Sunt curios daca asa procedeaza Constantinescu si cu propria persoana atunci cand se afla in concediu. Daca se cheama singur la primarie de cate ori e nevoie de un primar in institutie. Poate edilul a uitat una din prevederile Codului Muncii, potrivit careia fiecare angajat are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an. Si culmea, Constantinescu nici macar nu este angajator pentru functionarii din primarie. Foarte multi dintre ei au mai multa vechime acolo decat el. Sefu'-i sef insa!