Profesori in joaca de-a scoala. Maestri in greve!


Scoala formeaza caractere. Sau ma rog, ar trebui sa le formeze. In ziua de astazi scoala formeaza mai mult grupuri de profesori pentru mitinguri de protest. De vreo cativa ani buni, cadrele didactice s-au invatat, sau mai bine spus au fost invatate, sa isi castige drepturile protestand impotriva guvernantilor. Fie ca nu li se dau banii pentru decontul navetei sau nu primesc salariu pe care considera ca l-ar merita, ideea e ca ei sunt mereu nemultumiti. Si culmea, protestele lor au fost de cele mai multe ori, daca nu de fiecare data, inutile. Dar ei tot protesteaza. De ce oare?

Departe gandul meu de a ataca o breasla din care fac parte persoane cu mai multi ani de scoala decat ai mei de toti. Insa nu pot ramane indiferent cand vad ca foarte multi dintre profesori nu au coloana vertebrala. Gandesc ce le spun altii sa gandeasca, de parca ar fi niste surogati. 

Ca profesorii nu castiga destul asta o stim si noi, cei care nu facem parte din sistem. Ca sunt categorii profesionale care muncesc mai mult decat un dascal si castiga mai putin si asta e adevarat. Dar traim in Romania si lucrurile astea nu mai surprind pe nimeni. 

Din pacate, preocuparea, o data de baza, a profesorilor, de a invata elevii carte, e pe cale de a deveni istorie. Vinovati nu sunt doar ei, cei cu catalogul in mana. Vinovati sunt si cei care cica ii reprezinta prin sindicate si care nu fac nimic altceva decat sa inflameze spiritele de cate ori au ocazia. Vinovati sunt si cei de la conducere pentru ca nu au inteles nici acum ca viitorul nostru ca popor depinde, intr-un procent destul de mare, de activitatea celor pe care ei ii scot in strada an de an. 

La sfarsitul lunii acesteia profesorii vor intra in greva. Inca o zi pierduta in van. Dascalii vor iesi in strada. Liderii sindicali impreuna cu reprezentantii ministerului de resort le vor discuta soarta intr-o incapere fara camere de luat vederi, iar totul se va termina cu un compromis. Inca unul din partea profesorilor, care vor fi inca o data pacaliti cu timir ce. Credeti ca ma insel, eu sunt gata sa pun ramasag ca nu. Ma bazez pe istoria anilor precedenti in care s-a intamplat exact acelasi lucru. 

Cei mai afectati de toata aceasta tevatura din sistemul de invatamant nu sunt nici pe departe dascalii care nu-si primesc drepturile dorite. Cei mai afectati sunt elevii. Si nu pentru ca pierd cateva ore de curs. Ci pentru ca isi pierd increderea in scoala. Cum poti avea incredere in scoala cand pe cel care ar trebui sa te faca sa o respecti nu-l intereseaza decat grevele. Aruncati o privire in ograzile unitatilor de invatamant si convingeti-va! S-ar putea sa nu va placa ce o sa vedeti insa...

Nu spun ca trebuie ghilotinati pentru ca protesteaza. Insa de ce sunt atat de naivi incat sa se implice in niste actiuni de protest care si ei insisi stiu ca nu vor avea sorti de izbanda. Pentru ca sunt sigur ca foarte multi dintre dascali se implica in aceste greve doar din spirit de solidaritate pentru ceilalti colegi. Cei mai multi dintre ei stiu ca protesteaza degeaba. 

31 de comentarii:

  1. cred ca merita sa lupte;tot sfarsitul are un inceput; mai timid, intai,este firesc, dar pe masura castigarii experentei, au atata cap sa gaseasca formele de asi apara drepturile in mod decisiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. daca nu te-ar plati sa scrii, ai iesi si tu in strada.daca ai avea facultate si masterat si ai avea 10 mil salar, ai aiesi si tu in strada.daca un animal de elev te injura, si tu n-ai ce sa-i faci, si vezi ca nu se merita, ai iesi si tu in strada.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca sunt niste excroci care profita pe orce cale. Ii doare la basca de copii nostrii daca invata sau nu, se ocupa de citiva care se duc cu dreptul si cu sarsanalele pline la ei si fac atata tam tam.Eu intreb cate ore lucreaza un profesor pe zi?cred ca 6, din alea 2-3 nu le lucreaza ca stau la tigara la povesti sau chiar pleaca acasa ca e seara.Eu sunt mamica de doi elevi care sunt bunicei si ca copii si ca elevi,si ma minunez cind ma uit in caietele lor si vad ca un profesor preda 2-3 randuri,iar manualele nici odata nu sunt cele care trebuie, si atunci ma gandesc eu pentru ce merita profesorii atatia bani.Eu lucrez intr-o firma am un salar in jur de 1000 roni si ghiciti cate ore lucrez eu pe zi pentru banii acestia, nuci mai mult nici mai putin de 10 orepe zi si sambata pana la pranz.Si se munceste nu gluma ca asa e la privat,si domnii profesori care sunt de varsta mea au niste salarii peste 2000 de roni,ca stiu din surse sigure si se tot plang. Eu stiu ca toata lumea tinde spre mai mult dar domnilor nu uitati ca pa linga bani si noi ca oameni nu trebuie sa ne facem meseria de ras indiferent care este ea.Si apoi toti avem copii, nepoti de care trebuie sa-i crestem frumos si civilizat cum ne-au format pe noi dascalii acum 20 si ceva de ani, pe care ii respect si acum din adancul sufletului.Stiti de ce ii respect pe ei si pe dv. nu.Ei scoteau dintru-n copil numai partile bune si il stimula, pe cand acum nu se intampla asa ceva din contra.

    RăspundețiȘtergere
  4. Privilegiile pe care le-au obtinut profesorii in ultimii 20 de ani si mai ales transformarea profunda a atitudinii societatii fata de invatamant, au marcat aproape iremediabil calitatea EDUCATIEI. Cu fierul rosu i-a stigmatizat societatea pe dascali ca pe o clasa vesnic nemultumita si in strada, ca pe un grup care munceste la vedere 10-15 ore pe saptamana (uneori si mai putin), care are 4 luni pe an vacanta, care se folosesc de toate tertipurile sa mai stranga un ban la fondul clasei, pentru echipa de oina sau de tumbe, care primesc si sunt mituiti sa mareasca o nota sau sa favorizeze un elev si lista poate continua la nesfarsit. Si toate astea pentru ce in schimb? Pentru elevi semianalfabeti iesiti din licee, pentru tineri iesiti din scoala FARA EDUCATIE, complet nepregatiti sa ia viata in piept. N-are nimeni pretentia, desi asta ar fi normal, sa iasa din liceu un electrician desavarsit, un vorbitor perfect de limba chineza, dar macar cu minime cunostinte de limba romana, matematica, etc si mai ales o persoana EDUCATA. Atata timp cat invatamantul se va invarti in jurul profesorului si nu in jurul elevului rezultatele vor fi in cadere libera. Dascalimea sta in strada pentru ca nu accepta ca ea e problema calitatii invatamantului, cand ar trebui sa fie solutia...Atata timp cat asteapta sa primeasca elevi deja educati (vezi opinia de mai sus), elevi care sa-i respecte a priori, eventual sa stie deja si materia, nu fac altceva decat sa compromita definitiv menirea dascalului in societate. Iar efectele devastatoare, mai ales pe termen mediu si lung, nu se vor lasa asteptate...

    RăspundețiȘtergere
  5. Se gasesc unii ... sa comenteze de pe margine fara sa stie care e situatia intr-adevar. E nevoie de unii ca profesorii ca sa invete " desteptii" sa vorbeasca. Nu aveti nici un pic de respect pentru invatamant.
    RUSINE SA VA FIE!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. cat munceste un prof pe luna?
    20-25 ore. si ce mai vor , sa sada numai in vacanta?
    RUSINE

    RăspundețiȘtergere
  7. maninci...vorbe cel de la nr 7 in cele 20 25 de ore de care spui ,stii cumva ce uzura psihica si nervoasa are un profesor?...dar probabil ca sub anonimat asa cum te-a invatat societatea maninci...vorbe.PA SI ...TACI

    RăspundețiȘtergere
  8. Cel care a scris acest articol este un rahat cu vreo 8 clase,prieten cu Titi si toata tigania orasului.Ce sa ceri de la un frustrat si un corigent?

    RăspundețiȘtergere
  9. Da tu de unde piz-da mati stii cat munceste un profesor pe luna? Ai stat cu nasu in curu lui ?

    RăspundețiȘtergere
  10. In timp ce ficior-to bate pietrele pe afara el se pregateste si acasa nu e numai munca aia de 4-6 ore la scoala, desteptule care esti.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dati-va copiii la scoli particulare si gata...
    Vreti multe dar acasa cand vine copilu ai grija de el? sa vezi daca i-si face teme sau ce note are?
    Daca copilul tau e un imbecil si e satul de vizitat siteuri porno si jocuri, crezi ca din asta se da examene?
    Nu lucrez in invatamant si nici nu am sa lucrez vreodata, e prea mare bataie de joc fata de profesori, care ce e drept trebuie sa aiba multa responsabilitate, dar in schimb vad ce pregatire au copii de prin zona, abia asteapta pauza sa fuga la o tigara, da aia de a 6-8-a, nu va mirati, sunt ai vostri, nu toti bineinteles.
    OK si eu sunt fumator, dar acasa am fost educat, cel putin si pana la 17ani nu am pus nasu pe asa ceva, dar de la 13-14 ani sa fumeze... suspecta educatie in familie.
    Ce e drept si parintii in ziua de azi dispera sa faca rost de un ban in familie dar trebuie sa-si faca timp si pentru plodul lui.

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca esti parinte testeaza-te.
    Azi, acuma daca citesti pe aici, ce face copilul tau acuma? cand te-ai uitat ultima oara printr-un caiet al lui?
    L-ai ascultat azi sau ieri la vreo lectie sa vezi daca a invatat-o?
    Lucrezi undeva , esti nemultumit faci greva,
    e dreptul tau.
    lasa si profesorii sa aiba acest drept.

    RăspundețiȘtergere
  13. Gandeste-te ca asa cum respecti esti respectat.
    Ce e drept din ce in ce mai multi profesori "IN PLOP".
    Dar aia care sunt buni cu adevarat nu merita rasplata muncii lor?
    Cred ca si voi cunoasteti profesori cu adevarat buni...
    de oameni ca:Tabusca(mate), Tetiva(mate), Mocanu(info), Curelea(eng),Tamasanu ,si lista continua, ati auzit vreodata?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca parinte stii ce specimen ai in scoala?
    -
    Copilul tau fumeaza?
    Copilul tau injura?
    Copilul tau e violent?
    Copilul tau bea bauturi alcoolice?
    Fata ta mai este virgina sau cati au "impins la ea"?
    -
    Daca tu cunosti raspunsurile la intrebari, e bine...

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu va convine de profesori?
    Desfiintati invatamantul.
    Educati-va copiii acasa.
    Bine ca salariile de profesori de 700-1200ron sunt mari iar pe cele din armata care pleaca de la minimu de 1300ron nu le vedeti.

    RăspundețiȘtergere
  16. Care esti bai ala de ai vazut tu in concedii profesori la mare si la munte?
    Daca nu esti sigur ce ai vazut, ei bine afla ca tu esti in vacanta vara si profesorul cateodata e la scoala in timp ce tu te duci la baraj sau bati mingea.
    APROPO care a fost ultima ta carte citita si cand?
    Sau esti preocupat de blogu ,hi5 sau mess?
    Uneori si elevul trebuie sa lucreze in vacanta, chiar ajutat de parinte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pai tocmai asta e scopul guvernantilor: masa poporului cat mai tampita sa poata fi manipulata usor.

    RăspundețiȘtergere
  18. cine esti sa scrii articole de astea? mai intai invata sa ajungi si sa treci prin ce trec si profesorii si apoi sa comentezi!

    RăspundețiȘtergere
  19. a scris o femeie "am doi copii buni si ca copii si ca elevi...." nu ma mir ca scrii articole la adresa profesorilor! daca sunt asa de buni ca si corijenta de ma-sa.....

    RăspundețiȘtergere
  20. Art. 1. Sunt considerate ca au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist instaurat în România la 30 decembrie 1947, urmatoarele persoane:
    ............................................................................
    d) presedintii, prim vicepresedintii, vicepresedintii si secretarii Comitetelor Executive ale Consiliilor Populare judetene, municipale, orasenesti si comunale;
    ...............................................................................
    Art.2. Persoanele care în perioada 30 decembrie 1947-22 decembrie 1989 s-au aflat în una din situatiile enumerate la articolul 1, nu pot candida, nu pot fi alese si nu pot fi numite timp de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru urmatoarele demnitati si functii:
    ....................................................................................
    n) primar, viceprimar, secretar al unitatilor administrativ-teritoriale;
    ............................................................................
    o) consilier judetean sau consilier în Consiliul General al municipiului Bucuresti, consilier municipal, orasenesc, comunal, sau de sector al municipiului Bucuresti;
    ............................................................................

    RăspundețiȘtergere
  21. POATE EU NU STIE SA MA EXPRIMEZ CORECT dar: invatamantul este de rahat (dupa ideile unora). Daca profesorii nu au dreptul sa faca greva atunci sa-i lasam pe cei din sanatate sa faca acest lucru. Tot la capitolul sanatate ar trebui inclusi si cei din invatamant. Ei sunt doctorii care va trateaza plozii de PROSTIA CRONICA SI ACUTA, boala luata de cele mai multe ori de la parinti si acutizata de anumite lipsuri (materiale sau morale).

    RăspundețiȘtergere
  22. ionut ,prostanut se vede clar frustrarea ta fata de profesori numai prostii clasei nu si-au indragit profesorii . auzi incearca sa mai citesti ,mai ai timp sa si inveti si dupa ce o sa ai si o progenitura du-l sau du-o la scoala numai lichelele nu au invatat carte in romania asa ca NU MAI MANCA C...T VIS-A-VIS DE CADRELE DIDACTICE .IAR PENTRU CEI CE AU COMENTAT AIUREA MANA PE CARTE CHIAR DACA BASE VA VREA CA RETARDATA DE EBA,SUCCESURI IN PROSTIA VOASTRA. BENEA FA IN CONTINUARE STIRI LA EST NORD SUD VEST CA ORICUM SUNT DE RASUL CURCILOR |(AUZI CAT MAI DUREAZA CRIZA)UITE UNDE STATEAU SPECIALISTII IN ECONOMIE HA..HA..HA......

    RăspundețiȘtergere
  23. cine imi explica si mie ce a facut basescu in primii 5 ani de a mai fost ales odata. un singur lucru bun atat sa imi zica cineva ca eu nush. unu singur hai sa va vad !!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Pt.ultimul care a postat, presidentul in primii ''sinsi'' ani, ...pai era deputat de Vaslui, ce voiai sa-ti faca?

    RăspundețiȘtergere
  25. Cititi viitoarea lege a educației care va distruge si puținele lucruri bune ramase in invatamant, care va fi un dezastru mai ales pentru elevi, poate o sa intelegeti de ce fac profesorii greva! Va multumiti sa aruncati cu piatra in profesori fara sa faceti o radiografie obiectiva a tuturor factorilor implicati in sistem. Daca s-ar uita fiecare in gradina lui...

    RăspundețiȘtergere
  26. Rascoala adica ... scoala ... fara "ra"

    RăspundețiȘtergere
  27. e dreptul lor,doar ca unii sunt mai prosti decat elevii si nu cred ca are importanta virginitatea sau cum e elevul in afara scolii,important e cum se comporta in interiorul scolii.sa faca greva ca 70% din ei chiar merita dar restul cred ca ar trebui sa-si schimbe meseria sau sa se mai documenteze.pacat ca doar elevii sunt rasplatiti dupa merit,si la profesori ar trebui sa fie la fel.

    RăspundețiȘtergere
  28. mama aveti niste conceptii...cum sa mai dea tara inainte cu asa gandire???mars cu voi

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?