Muzica pentru cei putini!


Asculta mai multe audio Muzica

Sa fumam moldoveneste!


De cand cu scumpirea tigarilor de la inceputul anului, s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie cei care vand tigari de contrabanda. Daca faceti un drum de la piata pana la gara este imposibil sa nu va opreasca pe drum vreunul care sa va intrebe daca vreti sa cumparati tigari. Pe unde intra aceste tigari in tara stim cu totii. Pe la punctele de frontiera cu Republica Moldova. De ce intra iar e usor de anticipat. Fie din cauza neatentiilor unor politisti care ar trebui sa controleze la sange pe cei care trec granita, fi din cauza atentiilor date de cei care vin in tara noastra.
Numarul celor care vand tigari de contrabanda s-a inmultit asa de mult si din cauza cererii tot mai mari pentru ele. Sunt mai ieftine decat cele din comert si cu siguranta de asta sunt si atat de multi clienti.
Intrebarea care se pune este cum de oamenii legii nu iau masuri pentru a eradica bisnita cu tigari de contrabanda din orasul nostru? Nu cred ca ar fi asa de greu sa ii depisteze. Pe multi ii recunosti dupa fata. Da’ probabil politistii se ocupa de lucruri mult mai seriose si nu au timp pentru prostii de genul acesta.

Nu va legati de sireturile domnului Solomon!


In cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc vineri, la sediul organizatie PSD Barlad, domnul Adrian Solomon a tinut sa precizeze ziaristilor prezenti ca nu a ajuns deputat pentru simplu fapt ca si-a atacat colegii de alta culoare politica ci si pentru ca a facut cate ceva pentru orasul nostru atata timp cat a fost viceprimar.
„Am vrut sa organizez conferinta de presa in parculetul din fata organizatiei [...] multe dintre ele [n.a parculetele] sunt desenate de mine cu pixul si creionul si cu pasul la fata locului [...] asta ca sa arat unora ca nu am ajuns in Parlament pentru ca l-am injurat pe Tariceanu. Viceprimarul Solomon nu injura pe nimeni, avea reactii, acide de multe ori la nedreptatile pe care le fac unii”, a zis domnul Solomon
Obisnuit, probabil, cu linguselile unora de prin presa, si nu numai, domnul deputat m-a abordat joi, dupa ce iesisem de la conferinta de presa de la primarie, in stilul caracteristic: „Da’ ne tragem de sireturi?”. L-am intrebat de ce spune asta, iar raspunsul sau a fost unul neasteptat pentru mine: „vorbim in particular”. Neasteptat, pentru ca stim ca fostul viceprimar nu se fereste sa spuna pe fata cand are ceva de spus, a dovedit asta de multe ori. Iar faptul ca erau cativa colegi din presa langa mine nu cred ca reprezenta o problema. In fine!
Precizarea facuta la propria-i conferinta de presa, si pe care ati citit-o mai sus, nu a fost adresata nominal cuiva. Eu am considerat ca a fost adresata mie. Daca nu a fost asa, imi cer scuze domnului deputat pentru completarile de mai jos.
1. Faptul ca lucrez la o televiziune din oras nu inseamna ca ceea ce fac sau ce scriu in timpul meu liber are vreo legatura cu slujba mea. Asa cum nici ceea ce faceti dumneavoastra in timpul liber nu are nicio legatura cu Parlamentul. Fiecare avem o viata de serviciu si una in afara ei. E logic.
2. Termenul blog este folosit in limba romana cu intelesul de jurnal online. Adica cel care scrie in el nu spune neaparat ce parlamentari a criticat in ziua respectiva ci poate, pur si simplu, sa scrie ganduri si idei proprii. Faptul ca blogul meu a ajuns, intr-o mai mica sau mai mare masura public, nu schimba deloc lucrurile. Ramane tot un blog. Sunt parerile mele, bune sau rele. Unii pot fi de acord cu ele, altii nu. Asa e normal.
3. Probabil acum va ganditi ca nu era o coincidenta faptul ca purtam un tricou galben cand m-am intalnit cu dumneavoastra in fata primariei. Credeti-ma e o coincidenta! La fel cum a fost o coincidenta si faptul ca am purtat unul maro la conferinta dumneavoastra. Nu am nimic cu nimeni, nu am scris niciodata ceea ce mi-au spus altii ci doar ceea ce am crezut eu ca merita scris. Cand am gresit am recunoscut asta si o voi face si in continuare cand va fi cazul.
4. Nu e asa ca e mult mai interesant sa mai scrie despre dumneavoastra si un ziarist care nu e precum Boc in relatia cu Basescu? Stiti la ce ma refer nu? Eu daca as fi in postura de deputat m-as plictisi sa se scrie despre mine numai de bine. M-as intreba, "bai da’ eu sunt perfect?" Stiti ca este o vorba, daca nu te inteapa inima niciodata, inseamna ca e ceva in neregula cu ea.
5. As vrea ca acel Ionut Benea, cu care va veti mai intalni la conferintele de presa pe care le veti organiza, sa fie tratat ca un reporter de la o televiziune din oras, care isi face doar datoria. Nu ca Ionut Benea, autorul acelui blog in care sunteti personaj principal acum pentru a doua oara. Pentru cel de-al doilea Ionut Benea, va stau la dispozitie oricand, chiar si in particular daca doriti.
6. Observati ca de fiecare data cand v-am scris numele in text am folosit si apelativul „domnul”. Asta pentru a spulbera orice suspiciune cum ca ne-am trage de sireturi...

Cine inseala mai mult statul? Topul teparilor (II)

Asa cum am promis, am sa prezint si alte meserii sau modalitati de a ne face ca ploua cand vine vorba sa platim impozit la stat. Daca in prima parte a materialului, m-am legat de manelisti si ceferisti, astazi a venit randul altor ocupatii sa fie luate in vizor. Este vorba de catre bisnitari si angajatii la negru.
Sa le luam pe rand.
1. Termenul de bisnitar vine din englezescul "business" care inseamna afacere. La noi caracterizeaza persoanele care cumpara dintr-un loc si vand in alta parte la preturi mult mai mari. V-ati imaginat vreodata ca vreun tarabagiu din asta care cumpara haine de prin bazarul "Europa" de la chinezi si le vinde prin tarabele din Barlad plateste impozitul la stat cum facem cu totii? Daca da, v-ati inselat amarnic! N-am avut niciodata curiozitatea sa intreb un tarabagiu cat castiga din chestia asta. Insa stiu care e diferenta dintre pretul pe care il platesc ei cand cumpara marfa si pretul pe care il cer la vanzare. De multe ori au castiguri si de 300%.
O alta categorie de bisnitari care o duc binisor sunt cei care cumpara bilete la meciuri si le vand la preturi triple. Nu e cazul orasului nostru, nu pentru ca nu ar fi bisnitari, ci pentru ca la singurele meciuri din Barlad, cele de rugby, intrarea e gratis si nu se duce nici dracu. Asta e alta discutie insa. In orasele mari profitul acestor binitari e destul de frumusel. Am avut ocazia de cateva ori sa ma duc la meciurile echipei de fotbal Poli Iasi cu unele echipe mari din tara. Stiti cum procedau astia? Cumparau fiecare cateva sute de bilete si cand se terminau le vindeau chiar de cinci ori mai scumpe. Cine isi imagineaza ca bisnitarii se duc imediat dupa meci la Fisc se inseala amarnic. A, si inca un lucru. La casele de bilete stateau de fiecare data politisti, care ba se faceau ca ploua, ba se faceau ca le suna telefonul. Poate aveau si ei o parte in afacerea asta, cine stie?
Din aceasi categorie mai fac parte si cei care vand tigari cumparate de la fratii nostri de peste Prut sau de la vecinii nostri ucrainieni. In Barlad astia s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Daca faci un drum de la piata la gara este imposibil sa nu te opreasca vreun "tuciuriu" care sa incerce sa-ti vanda tigari. N-are sens sa mai spunem ca nu platesc impozit. Da' problema e alta. Bisnitarii de tigari nici nu respecta legea macar. Teoretic, e ilegal sa vinzi tigari de contrabanda. Practic...
2. In ceea ce priveste angajatii la negru situatia este un pic mai delicata. Se incadreaza perfect in categoria oamenilor care nu platesc impozit, insa, personal, nu cred ca ar trebui judecati sau pusi la zid pentru lucrul asta. Si asta pentru ca multi dintre ei nu au nicio vina ca traiesc intr-o tara in care gasirea unui loc de munca e mai grea decat gasirea vreunui neuron intr-un cap de manelist. Ar trebui pusi la zid insa angajatorii care se plimba in limuzine cumparate pe spinarile amaratilor care muncesc ca ocnasii pentru inavutirea lor. De asemenea, mai sunt naivi care pun botul cand angajatorii le spun ca le vor face carte de munca.
Problema e ca cei care lucreaza fara contract individual de munca vor avea de suferit mai tarziu. Lipsa formelor legala inseamna implicit lipsa contributiei la somaj, pensie sau sanatate. Cel care isi lasa sudoarea pe betonul cladirilor din Bucuresti se bucura cand ia 70-80 de lei seara, insa, daca Doamne fereste, cade de pe o schela va regreta.

Mascaricii Tociu si Palade, la Barlad



Barladenii s-au inghesuit ieri ca la circ sa puna mana pe un bilet gratuit de la mascaricii Super Bingo, renumitii creatori de glume proaste, Romica Tociu si Cornel Palade.
Pusi pe post de mascote la Super Bingo, cunoscuta emisiune de la Antena 1, cei doi si-au creat un obicei din a face glume expirate, din a face misto de fiecare data cand suna un moldovean in emisiune si din a juca in timpul liber in filme cu manelisti, despre manelisti si pentru manelisti. De fapt intreaga lor activitate din momentul de fata cred ca este destinata manelistilor, sau ma rog celor inchisi la minte ca apa calda in tevi. Ei se autoproclama oameni de divertisment, insa pe mine cel putin, cand ii vad, mai tare ma ingrozesc. Ma ingrozesc ca am ajuns sa ne calcam in picioare pentru a prinde un bilet moca la un show de televiziune cu iz de teapa si care nu ar putea niciodata sa existe daca romanii nu ar fi fost saraci. Ma ingrozesc ca inca mai punem botul la aceste glume penalo-cocalaro-manelistice. Ma ingrozesc ca oamenii astia chiar au idoli.

Scapam de gropi? Posibil!

Slalomul soferilor barladeni printre gropile de pe soselele din urbe ar putea lua sfarsit. Spun ar putea pentru ca foarte multe strazi arata de parca a trecut "Katyusha" toata iarna peste ele.
De astazi, lucratorii de la Reiser, societatea comerciala contractata de catre Primaria Barlad si care se ocupa cu repararea strazilor, au inceput sa inlature covorul asfaltic in zonele in care acesta era "gaurit".
Intrebarea care se pune este daca cei de la Reiser au de gand sa plombeze si portiunea de la Gradina Publica la IRB de pe Bulevardul Republicii. Acolo, soseaua arata asa de rau incat imi vine greu sa cred ca ar putea fi doar plombata ci mai degraba cred ca ar trebui asfaltata din nou. Vom trai si vom vedea!
Anul acesta primaria a alocat de la bugetul local, pentru asfaltarea si repararea strazilor, 50 de miliarde de lei vechi. Suma este de doua ori mai mare decat cea de anul trecut. Asteptam cu nerabdare sa vedem cum vor fi cheltuiti acesti bani si daca vom avea in sfarsit drumuri pe care sa putem conduce fara a ne feri de gropi.

Cine inseala mai mult statul? Topul teparilor! (I)

In Romania, dupa cum stim cu totii, impozitul pe venit este de 16%. Pentru multi dintre concetatenii nostri birul nu este nici macar optional, daramite obligatoriu.
Sunt o groaza de meserii sau de modalitati in care poti castiga bani fara a plati niciun leut statului roman. Si asta se intampla cu largul concurs al statului roman. Voi incerca sa enumer cateva din categoriile de persoane care castiga sume frumusele fara a plati statului nimic.
De la inceput vreau sa scot din discutie politicienii sau maharii care fac, uneori, combinatii cu milioane de euro. Magarii se fac la cel mai inalt nivel, nu e niciun secret in asta, asa ca nu are rost sa sucim subiectul pe toate partile, ca Badea. De asemenea, nu-i voi include nici pe cei care iau spaga, indiferent de valoare ei. Lucruri de genul asta se fac, le stim, nu are rost sa le mai aducem in discutie.
Ei bine, una din cele mai profitabile meserii si din cauza careia statul ia tepe de sute de mii, poate chiar milioane de euro pe an, este cea de manelist. Astia se duc la nunti, canta pe la botezuri, stau prin ploile de bani de pe la petreceri, da' cand vine vorba de platit impozitul la stat se fac ca nu stiu sa scrie. Pai auzeam ca oligofrenii astia de canta manele cer remuneratii de cateva mii de euro pentru fiecare seara in care se fura mireasa. Pai, stai un pic nenica asta nu inseamna cam cat castiga multi dintre noi intr-un an de zile. Iar noi, populatia, carora nu ne place sa umblam cu parul lins si lanturi de aur la gat, daca nu platim impozitul intr-un an se uita aia de la Fisc la noi ca Guta la un roman de Dostoievski. Da' noi primim fluturas de salariu, manelistii nu. Pai bai statule, ca sa personific un pic, decat sa consumi maculatura cu noi, amaratii, care castigam 200-300 de euro pe luna, nu mai bine i-ai ingropa pe astia in hartii si ai scoate cat scoti in 20-30 de luni de pe spinarea salariului nostru. Da' probabil n-are de unde sa stie statul asta ca manelistii castiga bani grei de cate ori polueaza fonic vreo nunta. Ca nici nu apar astia si arunca cu bani pe la toate televiziunile mai ceva cum arunca forumistii barladeni cu injuraturi in ziaristi!
Sa lasam la o parte categoria asta, ca deja incep sa va plictisesc, si sa mergem la urmatorul punct de pe lista. Ceferistii. Mai exact, controlorii. Ati putea spune ca acum cateva randuri ziceam ca nu ma leg de spagi. Da' eu cred ca banii dati la nas au devenit o obisnuinta atat de des intalnita, incat nu mai poate fi numita spaga. Ba chiar mi s-a intamplat sa se uite "gauratorii" de bilete din trenuri urat la mine cand le-am prezentat biletul. Spaga se cheama cand atat cel care o da cat si cel care o ia se feresc un pic, au un pic de retinere. Nasii nu, vin in compartiment, intind mana, iau banu', intreaba platitorul "Pana unde?" dupa care isi vad linistiti de drum. Multi dintre acesti "godfatheri" autohtoni primesc salariu ca pe un bonus. Si asta pentru ca propozitia "Introduceti codul PIN" cu care se intalnesc ei in zilele de salariu nu este, de cele mai multe ori, nici pe departe la fel de profitabila ca intrebarea "Pana unde?"
Pentru ca sunt atatea moduri, exploatate la maximum, de romani, prin care se poate insela statul voi veni in zilele ce urmeaza si cu o continuare la acest material in care voi prezenta si alte ocupatii prin intermediul carora se poate insela statul foarte usor.

Muzica pentru cei putini


Asculta mai multe audio Muzica

Anonimatul - cea mai usoara cale spre smecherie

Stim foarte bine ca suntem inconjurati de oameni carcotasi, barfitori, invidiosi sau, ca sa fiu mai explicit, prosti. Bineinteles nu generalizez, mai exista si verdeata printre padurea plina cu uscaturi. Multi ati putea spune ca sunt dur, insa daca aruncati o privire in jur v-ati da seama ca sunt chiar indulgent. O data cu tehnologia au aparut si alte metode de a-ti expune frustrarile, criticile si injuraturile. Vorbesc despre forumurile unor site-uri de stiri barladene. Cei care folosesc Internetul frecvent si sunt interesati de ce apare prin presa stiu foarte bine la ce ma refer.
Mie imi place sa fiu criticat pentru ca sunt la o varsta la care am inca foarte multe de invatat si sunt constient ca fac greseli. Insa nu sunt de acord ca reprosurile sa-mi fie adresate sub scutul anonimatului. De asemenea nu inteleg de ce ziaristii care sunt un pic mai duri trebuie sa suporte injuraturile, uneori adresate rudelor, concepute de unii care, de multe ori, nici nu citesc articolele. De ce trebuie sa mi se spuna mie ca am ramas corigent la matematica in liceu (lucru adevarat de altfel) la un material despre politica, de exemplu? De ce trebuie sa spui ca fratele meu a ajuns la spital la un material despre calculatoare? Toate astea, bineinteles sub nume de John Doe. Unde e relevanta?
Pentru cei care nu stiu inca, comentariile ar trebui sa fie in legatura cu articolul pe care tocmai l-ai terminat de citit. Nu ti-a placut, nu esti de acord cu ce scrie in el, foarte bine, spune asta. Daca vrei sa injuri autorul fa-o fata in fata sau suna-l. Nu fa pe interesantul si lasa un astfel de comentariu sub numele unui anonim. Nu faci altceva decat sa-ti dovedesti frustrarea si lacatul foarte mare cu care esti incuiat la minte.
Am promis cititorilor ca, din respect pentru ei, nu voi sterge niciun comentariu, indiferent ca e de bine sau nu. Si voi merge pe acelasi principiu in continuare, insa am sa-i rog sa se semneze. Sa nu dea dovada de lasitate pentru ca eu cand scriu un lucru rau despre cineva, sau il critic nu semnez "Anonim".