Cine inseala mai mult statul? Topul teparilor (II)

Asa cum am promis, am sa prezint si alte meserii sau modalitati de a ne face ca ploua cand vine vorba sa platim impozit la stat. Daca in prima parte a materialului, m-am legat de manelisti si ceferisti, astazi a venit randul altor ocupatii sa fie luate in vizor. Este vorba de catre bisnitari si angajatii la negru.
Sa le luam pe rand.
1. Termenul de bisnitar vine din englezescul "business" care inseamna afacere. La noi caracterizeaza persoanele care cumpara dintr-un loc si vand in alta parte la preturi mult mai mari. V-ati imaginat vreodata ca vreun tarabagiu din asta care cumpara haine de prin bazarul "Europa" de la chinezi si le vinde prin tarabele din Barlad plateste impozitul la stat cum facem cu totii? Daca da, v-ati inselat amarnic! N-am avut niciodata curiozitatea sa intreb un tarabagiu cat castiga din chestia asta. Insa stiu care e diferenta dintre pretul pe care il platesc ei cand cumpara marfa si pretul pe care il cer la vanzare. De multe ori au castiguri si de 300%.
O alta categorie de bisnitari care o duc binisor sunt cei care cumpara bilete la meciuri si le vand la preturi triple. Nu e cazul orasului nostru, nu pentru ca nu ar fi bisnitari, ci pentru ca la singurele meciuri din Barlad, cele de rugby, intrarea e gratis si nu se duce nici dracu. Asta e alta discutie insa. In orasele mari profitul acestor binitari e destul de frumusel. Am avut ocazia de cateva ori sa ma duc la meciurile echipei de fotbal Poli Iasi cu unele echipe mari din tara. Stiti cum procedau astia? Cumparau fiecare cateva sute de bilete si cand se terminau le vindeau chiar de cinci ori mai scumpe. Cine isi imagineaza ca bisnitarii se duc imediat dupa meci la Fisc se inseala amarnic. A, si inca un lucru. La casele de bilete stateau de fiecare data politisti, care ba se faceau ca ploua, ba se faceau ca le suna telefonul. Poate aveau si ei o parte in afacerea asta, cine stie?
Din aceasi categorie mai fac parte si cei care vand tigari cumparate de la fratii nostri de peste Prut sau de la vecinii nostri ucrainieni. In Barlad astia s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Daca faci un drum de la piata la gara este imposibil sa nu te opreasca vreun "tuciuriu" care sa incerce sa-ti vanda tigari. N-are sens sa mai spunem ca nu platesc impozit. Da' problema e alta. Bisnitarii de tigari nici nu respecta legea macar. Teoretic, e ilegal sa vinzi tigari de contrabanda. Practic...
2. In ceea ce priveste angajatii la negru situatia este un pic mai delicata. Se incadreaza perfect in categoria oamenilor care nu platesc impozit, insa, personal, nu cred ca ar trebui judecati sau pusi la zid pentru lucrul asta. Si asta pentru ca multi dintre ei nu au nicio vina ca traiesc intr-o tara in care gasirea unui loc de munca e mai grea decat gasirea vreunui neuron intr-un cap de manelist. Ar trebui pusi la zid insa angajatorii care se plimba in limuzine cumparate pe spinarile amaratilor care muncesc ca ocnasii pentru inavutirea lor. De asemenea, mai sunt naivi care pun botul cand angajatorii le spun ca le vor face carte de munca.
Problema e ca cei care lucreaza fara contract individual de munca vor avea de suferit mai tarziu. Lipsa formelor legala inseamna implicit lipsa contributiei la somaj, pensie sau sanatate. Cel care isi lasa sudoarea pe betonul cladirilor din Bucuresti se bucura cand ia 70-80 de lei seara, insa, daca Doamne fereste, cade de pe o schela va regreta.

7 comentarii:

  1. tinere....tu pana la urma ce vrei de fapt???...care e faza....vino si tu cu lucruri mai noi???....

    RăspundețiȘtergere
  2. bai benea..:)) da cu ce te diferentziezi tu de oameni ma..?:))abis esti mai haladit nu...?eu zic parerea mea sa te duci undeva unde sa nu te vada nimeni si sa-ti dai lama...ca nu are rost...;)BULANGIULE auzi el desteptu...

    RăspundețiȘtergere
  3. scrii articole sa te afli in treaba!

    RăspundețiȘtergere
  4. NUME fratica ... da NUME .... ca asa ... esti varza

    RăspundețiȘtergere
  5. lasa`te de meserie reporter pe naiba... !!

    RăspundețiȘtergere
  6. daca esti tare da-te la preoti...asta adevarata clasa care pacalesta fiscul .iau bani si la botez ,inmormantare,parastase de la bogati si saraci si le mai pupati si mainile poate va vor ierta pacatele.altii cara marfa de la BUCURESTI altii vand tigari dar popii asteapta sa vina fraieri creduli cu pomelnice grase .asta curata sarlatanie sub chipul DOMNULUI...duceti economiile voastre la popi sa se roage sa va stearga bancile datoriile si babelor credule sa le mareasca pensiile..HA..HA..HA. sunt credincios dar ce fac ei depaseste limita bunului simt al omeniei..nu sunt toti la fel dar ca in viata unde strica un prost nu repara 10 ingineri..de sarbatorile pascale va doresc numai bine si in loc sa va cumparati de mancare din banii si asa putini da-tii la preoti caci ei vegheaza pt banii vostii ...mai puneti un ajutor pt concediile ce vor veni...al lor ca voi va trebui sa prasiti in vara si sa carati in toamna ca sa le dati de craciun si boboteaza..avantaj de popa...la munca nu la intins mana ...tot voi nu ei

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?