Limba romana, "ucisa" de Messenger? Kkt!


Limba romana este o limba destul de grea si e stalcita la tot pasul. De cocalarul care s-a dus la scoala pentru alocatie sau chiar de mareanul care este primar. Metode de a-ti bate joc de limba materna se gasesc la fiecare pas. Dezacordurile, pleonasmul sau greselile gramaticale sunt armele cele mai des folosite impotriva limbii romane. In ultimii ani, mai ales de cand cu raspandirea calculatorului si a Internetului, a mai aparut o arma foarte puternica impotriva folosirii corecte a limbii romane - Messengerul.
Aceasta modalitate de comunicare foarte folosita de romani, dar mai ales de tanara generatie, determina foarte multi adolescenti sa stea cu nasul lipit ore intregi de monitor pentru a vorbi cu prietenii sau, uneori, cu necunoscutii. Asta nu ar fi o problema foarte mare daca, din dorinta de a scrie cat mai repede, sau din incultura, nu s-ar stalci limba romana in halul acesta.
Adolescentii vorbesc pe Messenger cu foarte multe abrevieri. "OK" devine "k", "cu", devine "q", "ce faci", devine "cf" si exemplele pot continua. Altii inlocuiesc chiar literele. Nu se mai zice "misto" sau smecher ci "mijto" si "jmecher".
Din dorinta de a tasta foarte repede unii "messengeristi" nu isi mai fac timp pentru a pune cratimele cand se cuvin. "le-am" devine "leam", "ne-am" devine "neam" s.a.m.d.
Chiar daca nu isi dau seama, foarte multe dintre aceste obisnuite ale generatiei "Messenger" isi pot pune amprenta si in viata de toate zilele. Pentru ca tinerii cu siguranta petrec mult mai mult timp vorbind pe Messenger decat invatand la romana, greselile pe care le fac in conversatiile virtuale le vor face si in viata reala.
Din pacate, nici lectura nu mai e deloc la moda in randul adolescentilor. Multi nu au citit nicio carte in viata lor si daca le spui de Jules Verne te intreaba ce ID de Messenger are.

31 de comentarii:

  1. Stimate, aici nu tine vorba neaparat de messenger, ai o jumate de adevar insa nu confunda scrierea scolara cu joaca dupe mess. Acum ceva timp in Franta atat tinerii cat si astea mai batrani uitase complet cum sa mai scrie. foloseau niste dialecte stalcite greu de inteles pentru un necunoscator. Despre citit vreau sa te contrazic, desi intradevar nu se mai citeste cum se facea acu foarte mult timp in urma, te asigur ca inca copii mai au placere pentru lectura. Nu vreau sa aud ca tu inca mai citesti Jules Verne. Cand ai citit ultima carte? In rest numa bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici ca se putea un exemplu mai bun pentru postul asta. Domnul Marius Catalin nu numai ca a ucis limba romana, dar a si siluit-o inainte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Subiectul e varza, abordarea e sinistra, formularile sunt la nivel de cl a-II-a, nicidecum facute de cineva care pretinde 40 lei pe o reclama. Si inca ceva, se pare ca acei adolescenti ce folosesc limbajul specific mess-ului stiu sa faca diferenta intre o conversatie intre amici pe net si o tema scrisa pentru scoala. Pariu ca in acea tema sunt toate literele si toate cratimele iar tu ai fi fericit daca ai vedea-o. Intrebarea este daca tu faci diferenta?

    RăspundețiȘtergere
  4. MA "KKT" PE CEI CARE AU CEVA CU BENEA :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt un utilizator al acelor abrevieri pe care tu le-ai numit si vreau sa iti spun ca nu incurc deloc limba scris,utilizata la scoala cu cea folosita pe messenger.Cei care fac confuzii si ajung sa foloseasca limba de pe messenger in scris au o problema...

    RăspundețiȘtergere
  6. Tin sa te contrazic :) Eu stau in spania de 2 ani si vreau sa'ti spun ca in limba spaniola sau engleza la fel se intampla si nu e nici'o paguba :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte nefericit ales background-ul paginii...

    RăspundețiȘtergere
  8. blogerul ar putea sa aiba si alte griji decat limba.
    gresesc si oamenii foarte instruiti dar se corecteaza pe loc.
    unii gresesc fara a-si da seama . n-au invatat nimic la scoala.
    langajul de pe mess e un jargon simpatic, la marginea limbii, ca si jargonul hotilor, meseriasilor, etc.
    iar a observa ca unii n-ar fi citi o carte cand alta referinta decat j.verne nu ai este ca si cum ai spune ca esti stefan cel mare fiindca esti din suceava.
    cum blogerul nici nu-i din suceava, nici stefan cel nu-i, ca pe ala il stie toata lumea,
    poate ca-l expediaza gazda la caramidarie, in noroaie si singuratati unde sa citeasca bibliotecile targului.
    iar peste 20 de ani sa revina cu alte comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru cei ce vor sa citeasca textul,acoperiti un text cu mouse-ul si apoi CTR + A

    RăspundețiȘtergere
  10. Exemplele despre stirbirea limbii romane ar putea continua la nesfarsit.Ce este insa destul de alarmant e anume faptul ca la scoala multi dintre elevi isi iau notite sub aceasta forma a "prescurtarii".Daca rspectivul elev va reusi sa se autocorecteze sau sa nu depinda de aceste obiceiuri ramane de vazut.Diferenta mare ramane intre cei care "prescurteaza" si cei care "scrie"....Un exemplu il avem chiar in lista de comentarii. "Succesuri" multe domnule Marius Catalin;daca tot te-ai oferit sa corectezi,macar fa-o in modul corect,sa ne simtim mandri ca cineva stie mai mult decat restul.A nu se interpreta gresit,nu fac remarca la greselile uzuale(datorate tastarii)ci la ordonarea cuvintelor in propozitie si la dezacorduri!Multa stima...!

    RăspundețiȘtergere
  11. jtiu io adresa de mess alu julvern!

    RăspundețiȘtergere
  12. Tin sa te contrazic Marius!Faptul ca tinerii stau mai mult decat trebuie la calculator si folosind zilnic acest tip de limbaj,intra in reflex si cand dai sa scrii intr-o lucrare sau teza la scoala,prescurtarile vin de la sine!oricum,educatia spune totul!

    RăspundețiȘtergere
  13. stimate baietas ..esti de kkt ! vezi-ti de treaba 1

    RăspundețiȘtergere
  14. ba Ionut Benea dute si lasa-ne ca nu ai nici o treaba cu ce se intampla pe messenger si in viata de zi cu zi esti de kkt asa cum se zice pe mess fmm.....

    RăspundețiȘtergere
  15. ai impresia ca esti superior daca scrii despre lucrurile astea?te inseli.esti un "jurnalist"de 2 lei.nu te citeste nimeni in ziar si ai zis ca poate pe blog ai mai mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dupa ce ca indivizii care omoara limba romana sunt exagerat de prosti mai sunt si prea multi. Din pacate din ce in ce mai multi...
    Si dupa cum se stie, "prostul nu e prost destul daca nu e si fudul", asa ca trebuie sa ne intoxice peste tot cu idiotenia lor, inclusiv pe acest blog!

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte mare dreptate, dar nu numai limba romana este afectata de lipsa cititului, inclusiv personalitatea copiilor are de suferit. Exemplu: adolescentele generatiei "messenger" sunt intr-o criza permanenta de vointa si de autoeducatie.

    RăspundețiȘtergere
  18. :)) foarte bun articolu` :-@, dar mai bine te-ai lasa !

    RăspundețiȘtergere
  19. da` n-are nicio treaba mess-ul cu faptul ca unii nu scriu corect:)
    treaba lor cum scriu;)
    nush de ce tre` sa criticam pe ceilalti:-J
    daca pe mess scriem "k" sau"cf" asta nu inseamna ca asa scriem si tema:))
    si apropo:)) majoritatea adolescentilor citesc carti;) doar ca nu recunosc;))

    RăspundețiȘtergere
  20. Tu esti de ''kkt'' bai Benea.

    RăspundețiȘtergere
  21. sunntem o tara de idioti. sunt atatea probleme si greutati pe care le caram in fiecare zi dupa noi incat am inceput sa ne doara in kur de limba romana ,si mai ales de felul in care scriu ciumpalacii pe mess.avem o tara de kkt locuita de niste dobitoci.sarbatori fericite tuturor

    RăspundețiȘtergere
  22. Citiţi, dar oare înţelegeţi ce citiţi sau este ceva de înţeles din ce citiţi ? Altfel, cititul este egal cu zero.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cititi printre randuri daca tot cititi, sau mai rele sunt cazurile in care nici acolo nu gasesti nimic si atunci cititul este total nefolositor, el devenind doar un motiv de lauda.

    RăspundețiȘtergere
  24. Inainte sa comentezi mai uita-te si la tine. ''mareanul'' se scrie Mareanul. In rest, ai dreptate pentru ca limbajul asta de mess domina. Una e sa scrii prescurtari de genul ''pt.'' si alta sa folosesti din astea gen ''k'', ''jmecher''.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ady, in primul rand numele tau nu se scrie cu a mic.''kur''=cur, ''kkt''=cacat. ''sunntem''=suntem''. Si o propozitie se incepe cu litera mare. Asa ca inainte sa vorbesti de altii uita-te la tine.

    RăspundețiȘtergere
  26. fmm de dobitoc daca ti se pare asta pentru ca pe mesenger folosim cf sau bn ca prescurtari ca sa scriem mai repede nu ca babele de 90 de ani asa ca taci ce vorbesti tu qacia hai recunoaste si tu de cand plm nu ai mai citit o carte te bagasi tu repede ca cacatu auzisi si tu de jule verne de pe strada si vi pe blog sa vorbesti ca orfanu dute draq de acia de copil fara viitor ca ma pis pe mata de la distanta

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna , stiti careva ce inseamna yax in limbajul facebook ? Va rog sa - mi raspundeti.

    RăspundețiȘtergere
  28. Si cum pot traduce un limbaj mai mult cu tenta sexuala de pe fb ? Astept sfaturi , dictionat fb, ceva . mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  29. Si cum pot traduce un limbaj mai mult cu tenta sexuala de pe fb ? Astept sfaturi , dictionat fb, ceva . mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna , stiti careva ce inseamna yax in limbajul facebook ? Va rog sa - mi raspundeti.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?