A venit primavara. Incep gratarele. Saraca natura...

Odata cu sosirea primaverii se va inmulti foarte mult si numarul celor care vor alege sa petreaca timpul liber in natura, la un gratar sau la un picnic cu prietenii. Padurile din jurul Barladului au inceput deja sa fie vizitate in numar mare de concitadinii nostri, micii au inceput sa sfaraie pe gratar, peturile au inceput sa fie golite. Nimic rau in asta, ce-i rau in a sta in mijlocul naturii cu prietenii? Problema e ca multi dintre noi nu avem educatia necesara pentru a fi lasati sa ne petrecem timpul liber in modul acesta. Ne amintim subit de Stefan cel Mare si punem in aplicare a lui tactica a "pamantului parjolit". Aruncam peturile pe jos si ne facem ca uitam sa le mai ridicam. Scuipam semintele pe unde apucam si le acoperim cu ambalajul. Lasam oasele si celelalte resturi de mancare unor lupi imaginari care traiesc pe acolo. Si dupa ce terminam de facut toate aceste lucruri, ne intindem pe sezlongul rabatabil din dotare, ne scarpinam pe burta si ne zicem: "Ce misto e aici, am sa mai zic si la altii de locul asta". Dupa care inchidem acel "o viata mea din masina" si ne vedem linistiti de drum, satisfacuti ca am petrecut o dupa-amiaza frumoasa.
E trist ca actiunile enumerate mai sus par normalitate pentru multi dintre barladeni si nu numai, pentru noi romanii in general. Nu e nimic nou in ceea ce scriu, insa cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa tragem un semnal de alarma referitor la acest lucru. Primul pas pe care ar trebui sa il facem este sa nu ne comportam noi in felul acesta cand ne ducem in natura. Si daca putem, sa-i mai tragem de urechi, din cand in cand, pe cei care isi bat joc de spatiile verzi.
Pentru cei care obisnuiesc sa mearga la gratare si sa lase in urma dezastru am cateva lamuriri.
1. Plasticul nu putrezeste. Poti sa-l arunci si in izvorul ala din padure in apropierea caruia faci tu de obicei gratarul tot degeaba. Si descendentii tai foarte indepartati il vor gasi tot acolo.
2. Din cojile de floarea soarelui aruncate pe stratul de frunze din padure nu va creste niciodata nimic cu oricata bere le-ai uda tu.
3. Daca lasi dezastru in urma ta dupa ce te-ai ghiftuit bine de gratar si de bere nu dovedeste ca esti un smecher. Ci dovedeste ca esti un mare prost care nu are nici macar cei sapte ani de acasa, daramite un gram de inteligenta si de cultura.
Capisci?

6 comentarii:

  1. Mediocru comentariu! Mai staduieste-te !

    RăspundețiȘtergere
  2. cool articolul,poate se prinde ceva de cei mai multi dintre needucati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca tu ai vazut lume la padure,ma indoiesc dar nu e vina ta ,e vina grasului care te prmoveaza

    RăspundețiȘtergere
  4. nu-l cunosc pe domnul Benea ! spre deosebire de altii , prin scrierea acestui articol trage un semnal de alarma ! S totusi ceva decat nimic sau decat gunoi aruncat ! daca am face toti cat de putin cu siguranta s-ar vedea! Va felicit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine scris si chiar ai dreptate,eu nu am mers sa fac gratar la padure dar am vazut peste tot dezastru lasat in urma de salbaticii de barladeni dupa un festin la padure. RUŞINE celor care poluiaza natura. felicitari domnisorule Ionuţ

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?