Zbor deasupra unui cuib de curci (2010)

La Gară se ceartă doi. Au luat ajutorul social de la primărie și, ca în fiecare lună, prima țintă a fost birtul. Azi s-au luat de la o țigară. Și-a adus aminte unul dintre ei că partenerul de pahar avea să-i dea o mahoarcă de mai demult. Ceilalți din birt se hlizesc cu un ochi la ei și cu unul la paharul de rom. O zi normală. Vânzătoarea dă manelele de pe Taraf Tv mai tare ca să asurzească cearta și în zece minute apele se liniștesc. A venit un brunet de la o masă alăturată cu o țigară.

La Gura Leului o haită de indivizi stau în fața blocului. Unul dintre ei povestește ce peripeții a mai făcut el cât a stat în Italia. Cu cojile de semințe intre dinți și cu miezul spre stomac, ceilalți dau aprobator din cap la fiecare nouă povestioară a partenerului de discuție. Subit, unul dintre ascultători oprește fluviul de elucubrații al naratorului cu o întrebare ce stârnește râsul prietenilor: „ce e ăla cațo?”.

Piața e și astăzi plină ochi de lume. Hărmălaia se aude până la cei care cerșesc bani în față la Radio Vipp, în numele unor copii bolnavi. Nu se aude însă dacă stai lângă magaoaia cu manele, folosite drept sample pentru compact-discurile scoase la vânzare din zonă. Dacă te uiți în stânga vezi doi costeli cum ies dintr-o crâșmă sprijinidu-și umerii reciproc. În dreapta, un nene încarcă saci de ciment într-o căruță. I-a venit băiatul din Grecia și-i duce materie primă pentru a încărca un beci.

După ce a coborât din autobuz, în stație la Biserica Domnească, primul gând care îi trece prin minte lui Daniel este să facă semnul crucii. Într-o fracțiune de secundă îi apare altă oportunitate. Cea de a se holba după o fată îmbrăcată cu haine realizate din economie. Face asta, se oftică atunci când concitadinul de pe celălalt trotuar îl imită și merge mai departe.

Între spital și Grădină sunt parcate, oblic cu trotuarul, mai multe mașini scumpe. Pe lângă ele sunt așezați, ca piesele de țintar, mai mulți inși. Câte trei. Fiecare grup discută de-ale lor. În general nimicuri, articulate între ptiu-urile create de scuipatul semințelor și șuieratul după pradă. Alarma unei mașini din parcarea oblică pornește. A trecut un biciclist prea aproape de ea. Proprietarul se calmează cu un „morții mă-ti” la adresa biciclistului și lucrurile intră în normal. Se aud din nou cojile de semințe izbindu-se de beton.

Cobor din autobuz și intru în Grădina Publică. Primul gând care îmi vine în minte este că am ajuns în alt oraș. În stânga văd un părinte dojenindu-și cu dragoste copilul pentru ca a fost neascultător. Mai în față câțiva pensionari joacă șah. Toți cei de pe margine ar vrea să le șoptească jucătorilor ideea lor pentru următoarea mutare, dar le e frică de reacția șahiștilor. Uimit de normalitate, merg mai departe și ajung în mijlocul Grădinii. Urechile-mi primesc un semnal ciudat și mă uit în dreapta. Câțiva indivizi stau pe o bancă cu telefonul în mijlocul lor și ascultă Salam. Motivul cojilor de semințe este întâlnit și în cazul lor. Scot telefonul din buzunar, mă uit la ceas, îmi aduc aminte că la 8 i-am promis lui Aurel că ieșim la o bere și mă îndrept spre ieșire. Sunt tot în Bârlad.


27 de comentarii:

  1. Trist. Fara culoare. Lipsit de perspectiva. Acsta e Barladul?! Poate da, poate nu...Daca privesti din alta perspectiva, ar putea fi mult mai interesant.
    Oricum, este o piesa de puzzle a orasului nostru, ca vrem ori nu vrem. Depinde de noi daca asta vrem, sa traim in cloaca ori sa intindem aripile , sa zburam spre alte orizonturi. Si, inca ceva, e mult mai constructiv, ne pozitiveaza sa vedem partea plina a paharului, nu pe cea goala. E posibil sa nu mai vedem padurea din cauza unui arbore uscat?!
    Felicitari pentru compozitie! Un stil interesant ( ne aminteste de un Zaharia Stancu...poate da, poate nu), calitati de fin observator ... Multumim si asteptam sa ne incanti mai des.

    RăspundețiȘtergere
  2. daca asta e compozitie atunci compozitorul trebuie dus la scoala,nu inteleg care este subiectul si care este concluzia,seminte se mananca in toata lumea si acolo sunt bautori si cersetori(unii romani)eu am mai spus ca blogul este alceva,trebuia luat un subiect ,,patruns,,in el trase niste concluzii,asa asta e buletin meteo,la gara ploua ,la gura leului bate vantul etc.nici macar articol reusit nu este,concluzia slaba compozitie,compozitorul foarte slab,poate din cauza ca se grabea la bere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Zaharia Stancu ? - poate când mânca seminţe .

    RăspundețiȘtergere
  4. Petrica - Alexandru10 iunie 2010 la 08:53

    interesant articolul. Iata ca, in cateva minute, se poate traversa Barladul fara ca macar sa te misti din fata calculatorului. Nu ma mira nimic din ce este scris in aceasta "prezentare" a prea minunatului nostru orasel plin de cocalari si lipsit, din ce in ce mai mult, de orice valori sociale si morale.
    Am un sfat pt Ionut: incearca sa folosesti cuvinte romanesti. Sunt convins ca stii (poate de data asta ti-a scapat) ca exista echivalent in lb. romana pt cuvantul englezesc "sample" (vezi alineatul al treilea, randul doi sau trei). Acest echivalent este "mostra", "Exemplu", "model". Nu da bine deloc folosirea englezismelor sau a altor cuvinte imprumutate din alte limbi, care mai de care "mai la moda". Si asa Romanica asta e vai de mama ei, e pe moarte, hai sa incercam, macar, sa nu-i omoram si limba. Ar fi pacat, nu?
    Toate cele bune!!

    RăspundețiȘtergere
  5. barladul e mult mai linistit,curat civilizat decat alte orase..

    RăspundețiȘtergere
  6. cand se refera la muzica, "sample" nu se traduce, este neologism. cand te referi la o proba de sol luata in eprubeta pentru analize la laborator, de exemplu, atunci da - se traduce in "mostra". "exemplu" si "model" au alte conotatii.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Se aud din nou cojile de semințe izbindu-se de beton."
    De tabla-s cojile astea, de sticla sunt - de se izbesc astfel de beton ?
    sau e un calc dupa "razele de luna" si "geamuri" ?
    minunate lucruri la Marlad...

    RăspundețiȘtergere
  8. eh .. ce le mai vezi tu pe toate ..
    mai trebuie pusa o oglinda la primarie .. cand mai faci un "tur" de asta .. sa te opresti o secunda sa te "vezi".
    daca masinile este parcate oblic cu trotuarul .. si te uiti si la "ceasul" telefonului .. nu m-as mira ca dupa berea cu Aurel sa faci mai rau decat toate "personajele" mentionate de tine.
    pe scurt .. te-ai crezut inteligent sa surprinzi in cateva cuvinte cam "totul" .. si da , ai reusit , cu o exprimare de cacao, sa surprinzi TOT ce vezi tu .
    deschide ochii .. este mai multe de vezut. si te rog , mai taie din ele da-le dreaq

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba da plicitisiti puteti sa mai fiti....

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa specimenele enuntate in acest "articol",a mai aparut o subspecie:bloggerul coclit de Cacaina,care se viseaza formator de opinie,desi pe langa el au trecut etape de civilizatie si retorica pe care nici nu le-a atins! Apropo,nu se scrie "mortii ma-ti", ci "mortii ma-tii",ceea ce iti urez si eu cu mare caldura,chiar mai mare dect cea generata de un neuron care se zbate singur centrifugal intr-o cutie craniana parasita si stinghera!"Mama imbecililor e mereu gravida",ia-o ca atare si lasa-ne cu articolasele tale penibile,flacau facut la norma!

    RăspundețiȘtergere
  11. pentru cel care a scris deasupra... te-ai gandit vreo secunda ca poate e citat? ca unii chiar injura scurt "ma-ti", nu lung "ma-tii"
    vezi ca la asta nu te-ai gandit?

    RăspundețiȘtergere
  12. bai gardian prost ce eshti :)) tu vb de altii dar te-ai uitat intai la tn?:))

    RăspundețiȘtergere
  13. pe langa criza , canicula , saracie si alte nenorociri mai dam si peste un ziaris imbecil care ne deprima de tot.....de bine nu ar scrie nimeni nimic.....

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar cine va obliga, fratilor, sa cititi? Frustrati mai sunteti!...Mergeri si faceti ceva constructiv, nu mai aruncati cu pietre in cei care mai au ceva de spus!

    RăspundețiȘtergere
  15. Bravo Ionut, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  16. de unde ai venit si tu ma cu articolele tale ???nebunule, desteptule inteligentule ...pune si o poza sa te vedem si la fata ...vedeneai peste maicata cocotati...

    RăspundețiȘtergere
  17. baiii IONUT care ai copilaria langa calculator...gaseste si tu o femeie si iesi cu ea la suc nu sta la calculator...taranusule...cacamas peste tine baiiiii....

    RăspundețiȘtergere
  18. ionut din greseala te cunosc si tot din greseala am trecut pe langa tine intr-o zi...si din mana ta a zburat intentionat un gunoi, cosul fiind la 10 metri distanta ..tu cum esti?????taranule esti prost maximmmm.......nesimtit si non-patriot...prostule prostule prostule.....

    RăspundețiȘtergere
  19. baiii te violeaza astia ...las-o asa ....:))):))):)))))

    RăspundețiȘtergere
  20. "Cu prostul care n-are scoala,
    te lupti putin si ai scapat!
    Dar duci o lupta colosala,
    cu prostul care are scoala!"


    Bai, lasa-ne, lasa-ne....ah, si iate de mana cu alt ziarist "sadea" marlanul coclit de la pe b-o, care promoveaza idioti;)) spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spui cine esti;))

    RăspundețiȘtergere
  21. ai de pl voastra astia care inca va mai tine mama pe banii ei si voi va dati mari prin oras, sau in fata blocului mancand seminte cititi si voi o carte idiotilor
    doar daca omul a aratat modul in care vede el barladul gata tre sa va luati de el

    RăspundețiȘtergere
  22. s-au suparat toti mancatorii de seminte
    bravo pentru articol

    RăspundețiȘtergere
  23. Problema e ca-s cam multi...mancatorii de seminte si intretinutii . Si pe deasupra is si suparaciosi.

    RăspundețiȘtergere
  24. http://tanasadan.blogspot.com/
    Ia sa dai tu, mai baietas un click pe blogul asta, sa vezi meserie de om destept. Ce faci tu e nonvaloare!!! Mai invata!

    RăspundețiȘtergere
  25. bravoo...frumos articol.de ce va luati de el?asta e realitatea...daca nu va comvine schimbatio.....

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?