Noi suntem cei care l-am împuşcat pe Năstase

Foto: capital.ro
I-am învăţat prost. I-am învăţat cu achitări. Cu pedespe cu suspendare sau cu dosare uitate prin sertare acoperite cu praf. 

Adrian Năstase nu a fost primul nume greu care a ajuns în faţa justiţiei. Pe rolul instanţelor sau al parchetelor se mai află şi alte dosare ale unor persoane înalte la stat. Noutatea în cazul lui Adrian Năstase a fost, însă, pedeaspa privativă de libertate dată de judecători. Coane, la asta chiar nu se aştepta nimeni, cu atât mai puţin el însuşi!

De ce a pus Năstase mâna pe un pistol când poliţiştii au venit să-l ducă la celulă? O întrebare care frământă multă lume în aceste zile, de la cetepişti la băsişti. Răspunsuri au început să curgă de peste tot. Unele dintre ele puerile spre absurde. Exemplu: o cacialma pentru a scăpa de detenţie. O prostie!

Mintea umană e un labirint al cărui capăt nu-l vom atinge niciodată. Uneori te ajută să înventezi mecanisme de furat zeci de milioane de lei pentru a-ţi finanţa campania electorală. Alteori te ajută să scrii lucrări de doctorat. Alteori să le verifici dacă sunt plagiate şi să trimiţi probele la "Nature". Sunt însă anumite situaţii în care rotiţele care pun creierul în mişcare se blochează pur şi simplu. Asta s-a întâmplat şi în cazul fostul premier condamnat la închisoare. Năstase a ajuns, după decizia Curţii Supreme, într-o situaţie limită, fără rezolvarea chiar şi pentru o persoană cu educaţia şi cu gradul său de golănie. Dar nu, mintea lui Năstase nu s-a blocat pentru că fostului premier nu i-ar plăcea costumul în dungi pe care avea (are) să-l poarte în continuarea. Mintea sa, cea a unui fost înalt demnitar, a unui om care făcea legea la începutul anilor '00, a unui şmecheraş obişnuit să se înfrupte din pulpanul public fără a fi tras la răspundere s-a blocat pentru că nu se aştepta ca tocmai el să fie primul nume greu care urma să ajungă la puşcărie. Era clar că la un moment dat trebuia să se spargă buboiul şi să curgă condamnările, însă nu credea că tocmai el, fostul prim-ministrul al României, avea să fie prima moleculă de puroi care să iasă la suprafaţă. Nu se aştepta pentru că i-am învăţat prost. I-am învăţat cu achitări. Cu pedespe cu suspendare sau cu dosare uitate prin sertare acoperite cu praf. Năstase nu este primul şmecher din ţară care merită să înfunde puşcăria. Ca el mai sunt zeci, poate sute. Unii dintre au justiţia la degetul mic şi nu se atinge nimeni de ei. Alţii au trecut deja pe la bara inculpaţilor, însă au plecat de acolo oameni "nevinovaţi". 

Să ne punem pentru o clipă în mintea lui Năstase. Ştiind toate aceste lucruri, o pedeapsă cu executare pare ceva de domeniul fantasticului. Şi totuşi, ea a venit. Că a fost o decizie politică, a fost dată pe probe sau nu. Irelevant! A venit. Şi tu eşti cel care a spart gheaţa. Cum poţi reacţiona când ştii că vei rămâne în opinia publică, pentru totdeauna, primul fost premier condamnat la închisoare? Chiar dacă peste câteva luni urmează să fii eliberat condiţionat. Concepţia generală rămâne, Tu eşti cel pe care justiţia urmează să arunce hoituri penale de acum în colo. Tu eşti piatra de temelie a ceea ce, s-au grăbit unii să spună, va însemna justiţia pe viitor. În aceste condiţii, ce soluţii mai ai decât să pui mâna pe un revolver şi să-ţi tragi un glonţ în creier?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?