Adevăratul dottore

Foto: Mediafax
"Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!", Traian Băsescu, preşedintele României. 

Litri de cerneală au curs în ultimele zile pe tema lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta. Un subiect important, ce merită întors pe toate feţele şi care merită să fie rezolvat într-un fel sau altul. Fie că premierul va fi găsit vinovat de plagiat, fie că nu. Un aspect foarte important ce a fost abordat evaziv este modul în care a ajuns în opinia publică acest laitmotiv al presei din ultimele zile.

Cu doar câteva zile înainte ca prestigioasa publicaţie britanică Nature să publice materialul în care Ponta este acuzat de plagiat, preşedintele Băsescu ţinea o conferinţă de presă. Se întâmpla pe 13 iunie, la Cotroceni. Printre punctele de pe ordinea de zi ale preşedintelui a fost inserat şi un comentariu referitor la decizia lui Ponta de a trece ICR-ul din subordinea aparatului prezidenţial în cea a Guvernului. Traian Băsescu şi-a încheiat discursul cu o ironie la adresa lui Ponta: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!". Fin manipulator, Băsescu a pregătit astfel terenul pentru ceea ce avea să urmeze zilele următoare. Tehnicile manipulative spun că atunci când vrei să inoculezi unui subiect (manipulat) o anumită idee trebuie să o faci folosindu-te de anumite tertipuri. De exemplu, înainte de a spune o propoziţie sau un cuvânt prin care doreşti să manipulezi, faci o pauză în vorbire, accentuezi propoziţia sau cuvântul respectiv printr-o ridicare de ton etc. Un alt tertip este să prezinţi la finalul discursului ideea prin care îţi propui să manipulezi. Aşa a făcut şi Traian Băsescu cu replica de mai sus. Este aceasta o ironie la adresa premierului aşa cum a fost percepută iniţial de ziarişti şi telespectatori? Cu siguranţă, nu! Traian Băsescu a pregătit terenul pentru ceea ce avea să urmeze. Ştia de atunci că scandalul tezei de doctorat a lui Ponta avea să apară la câteva zile. Şi pentru asta trebuia să ridice mingea la fileu. 

Ziaristul de la Nature care a semnat articolul a precizat că a primit sesizarea cu privire la plagiatul lui Ponta într-un plic şi a refuzat să spună cine a fost furnizorul. E normal, orice ziarist este dator să-şi protejeze sursa, fie că e paznic la spital, fost ministru al educaţiei sau preşedinte de ţară. Dacă punem cap la cap piesele de puzzle din acest scandal nu e greu deloc să ne dăm seama că preşedintele Băsescu este cel care a furnizat informaţia. Că a făcut-o personal sau prin intermediar (cel mai probabil) e irelevant. De ce a apelat însă Băsescu la o astfel de metodă, mârşarvă, aş putea spune, când în România există un organism care are drept rol chiar verificarea sesizărilor de acest gen? Dacă preşedintele nu şi-ar fi dorit decât să facă dreptate în acest caz cu siguranţă ar fi apelat la Consiliul Naţional de Etică. O structură din cadrul MECTS, formată din 11 profesori universitari de la mai multe universităţi din ţară. Ei au rolul de a rezolva astfel de plângeri, nu presa.

Pentru Băsescu nu este important, însă, daca Ponta a stat cu un deget pe "copy" şi cu altul pe "paste" atunci când a scris lucrarea de doctorat. Nu-l interesează nici măcar dacă el va fi găsit vinovat de plagiat şi nici măcar dacă eventuala sa fapta va ajunge în vizorul autorităţilor. El şi-a dorit de la început un scandal mediatic în urma căruia Ponta să fie îngenunchiat. Scandal a cărui zămislire a început-o încă de când a scos "dottore" din gură. Ştia foarte bine unde se va ajunge. Ştia că în ochii opiniei publice primează întotdeauna prezumţia de vinovăţie în astfel de situaţii. Tot scandalul legat de plagierea lui Ponta demonstrează încă o dată că avem un preşedinte care este un maestru în arta manipulării. Un adevărat dottore!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce crezi?