Chinul de a fi copil

A fi copil în multe din familiile județului nostru e un chin. E un chin să crești printre scandalurile de natură bahică ale unor părinți inconștienți. E un chin să ajungi în clasa întâi și să ai imaginea părinților plecați la muncă în străinătate întipărită în minte doar din fotografii.

Cel mai dureros e când aceste chinuri ale micuților devin tragedii. Toată țara știe de moartea micuței de cinci anișori ce a consumat un litru de vin, a fost pusă de bunic în căruță și dusă prin soarele arzător zece kilometri. Micuța nu a mai ajuns acasă, ci unde nu este durere, nici întristare, nici suspin. Suspin de care s-a săturat, probabil, într-o viață în care a fost pasată de la o rudă la alta ca mingea pe un teren de fotbal.

Ca și cum asta nu ar fi fost îndeajuns pentru a ne demonstra reputația câștigată prin zeci de apariții în tabloide, la începutul săptămânii un caz similar ne șochează din nou. Un puști de doar opt ani, suferind de sindromul Down, a fost găsit de o vecină zăcând pe marginea unui drum în comă alcoolică, cu fața plină de vânătăi. Nenorocirea s-a petrecut în Zorleni, patria criminalilor și a violatorilor din zonă. Mai nou și a criminalilor de copilării. Din fericire, băiatul a supraviețuit.

Astfel de exemple ne îngrozesc. Demonstrează, dacă mai era nevoie, lipsa de cultură și sărăcia care macină, zi de zi, familii din toate colțurile județului. Sărăcia te constrânge să renunți la multe în viață. E ușor să stăm la un birou și să scriem despre asta. E frustrant când știi că lucrurile nu se vor rezolva prea curând. E dureros când te gândești că în momentul în care eu scriu acest text sau dumneavoastră îl citiți un copil poate fi exploatat de propriul tată.

Dacă vom scăpa de părinții a căror axis mundi e sticla de vin. Dacă autoritățile vor începe să „culeagă” micuții defavorizați înainte și nu după nenorociri. Dacă vom da de veste celor abilitați când vedem că un tată își tratează copilul ca pe mârțoaga din grajd. Atunci poate, repet, poate vom avea șanse să intrăm în normalitate. Până atunci însă vor mai avea loc tragedii. Și tare mi-aș dori să mă înșel!

5 comentarii:

  1. mii de copii ajung sa munceasca, sa cerseasca, sa fure impinsi de acei ''parinti'' inconstieti.... nimeni nu face nimic.. privesc cum copilaria acestora este spulberata

    RăspundețiȘtergere
  2. Atata timp cat va exista lipsa de educatie se vor tot naste copii chinuiti!

    RăspundețiȘtergere
  3. castrarea vasluienilor! asa scapa tara de viitori chinuiti! si eu am crescut cu alcoolici, dar am terminat o scoala, acum fac a doua facultate, si nu m-am uitat inapoi dupa ce am scapat de ei... iti trebuie modele in viata, modele de profesori,ca sa scapi de cosmarul de acasa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Castrarea vasluienilor?=))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cica intr-o tara ca Finlanda, o Lege inca in vigoare, aparuta pe la 1600, nu da voie parintilor analfabeti sa faca copii!!! Nu stiu daca e adevarat dar oricum Sistemul Educational Finlandez e cotat in top la nivel international. Chiar si asa, asta, mie mi se pare doar UN MIC PAS, totusi NEFACUT nici acela, intr-o tara ca a noastra. INSA: Educatia nu este numai rodul PARINTILOR si al SCOLII. Ce-a mai ramas inca pozitiv, are grija sa DESFIINTEZE prin vulgaritate si prost-gust PRESA si TELEVIZIUNEA. In plus, alfabetizarea si chiar scolile inalte nu sunt o garantie REALA pentru calitatea umana a CEEA CE REZULTA. Dovada este ca toata societatea româneasca se plânge de o Clasa Politica corupta care a condus tara asta pe marginea prapastiei, daca nu cumva suntem chiar INAUNTRUL ei si nu ne mai dam seama.., acel fel de clasa politica care e recrutata din personalitati cu SCOLI INALTE, multi Profesori Universitari, prestigiosi oameni de cultura, s.a.m.d. "BISERICA" ca institutie nu se achita nici 1% de raspunderea unei educatii asa-zis morale, traim acolo unde preotii trebuie sa-si cumpere cu sute de milioane dreptul de a obtine o parohie, iar cand fac cheta pentru construirea cladirii, ei specifica clar: în constructie, biserica + casa parohiala, deci românii IN GENERAL dorm suficient de adânc ca sa pastreze in statistici aceasta institutie IN TOPUL preferintelor lor de INCREDERE... Intrebare: pe Educatorii nostri CINE îi educa?? Ierarhia de Valori este Prabusita sau chiar Inversata si ajutata sa ramâna ASA in mod deliberat... Si, intr-un asemenea iad, inca mai sunt unii care se decid sa faca copii?? De ce?? Pentru ca traind prea mult in aceasta porcarie, invatam si suntem foarte ajutati SA INVATAM sa ne adaptam la CEVA considerat a fi NORMAL!!

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?