„Țiganiada”, de Primăria Bârlad



Țiganii de la blocul G1 nu mai suporta condițiile în care trăiesc. Se plâng că nu au apă, nu au gaz, nu au curent electric, nu au bude. Nimic fals în asta. Ieri, după ce au aflat că mult așteptatul lor exod va putea fi întreprins de abia în septembrie (în condițiile în care municipalitatea le-a promis că îi mută luna viitoare), au venit, cu cățel, cu purcel, la porțile primăriei să protesteze (pentru mai multe detalii citiți materialul din Adevarul de Seară Vaslui aici). Au venit, au țipat, au plecat. A luat primarul cinci nemulțumiți în biroul său, împreună cu reprezentantul rromilor în CL, Sorinel Răducanu, i-a amăgit că mutarea va avea loc până la urmă și i-a fugărit acasă.

Nu sunt xenofob, însă, uneori, îi dau dreptate lui Antonescu și a lui deportare a țiganilor dincolo de Nistru, din anii '40. Și faptul că ai noștri aleși bagă 60 de miliarde de lei vechi în niște imobile pentru țigani, nu dovedește decât prostie. Prostie să crezi că sunt numai țigani în orașul ăsta care ar merita o locuință moca. Prostie să crezi că gheto-rromii vor păstra intacte imobilele în care vor fi mutați. Un coleg de presă, cameraman, îmi spunea săptămâna trecută, pe când vizitam locuințele sociale din Munteni, că „aștia o să scoată parchetul din camere și o să-l vândă”. Înclin să-i dau dreptate. Sper să nu fie așa!

Șederea țiganilor în ghetoul bârlădean a fost și este un spin în „curul” autorităților de mulți ani. Și singura soluție la care s-au gândit edilii noștri a fost să-i mute în locuințe de 60 de miliarde, sortite distrugerii. Cât s-au construit acele imobile, ați văzut vreun țigan din ghetou să dea o lopată de nisip acolo? Ați văzut vreunul transpirând pentru casele ce li se ridică din banii noștri? Pentru că da, cititorule, tu ai plătit parchetul, ușile metalice și termopanele pe care le vor distruge țiganii, probabil, după ce vor pune mâna pe chei! Nu țiganul care stă la umbră și se plânge că o duce greu. Pentru tine, primăria îți oferă șansa de a-ți depune dosarul pentru o locuință ANL. Pe care e posibil să o primești în câțiva ani. Asta dacă, până atunci, nu va mai apărea un ghetou care va trebui evacuat în locuințe de lux.

23 de comentarii:

  1. sa va spun o poveste: se zice ca Dumnezeu a creat pamantul, si era sterp, si a creat florile si pomii, si se sufoca pamantul de atatea flori si atunci a facut ierbivorele, dar si astea se inmulteau si nu avea cine sa le controleze si a facut carnivorele si .........lumea era perfecta . dar...... nu avea cine sa se bucure de toate astea si atunci a facut omul dupa chipul si asemanarea Sa. i-a facut intai pe barbatisi....ca sa nu fie nemuritori a creat si femeile. si au inceput sa huzureasca pe pamant iubinu-se si bucurandu-se de toate cele create anterior. dar cum la urma se cam plictisise Dumnezeu a uitat un lucru neinsemnat si anume nu le facuse oameninilor curul cu gaura, motiv pentru care se tot balonau pamantenii. Lui Dumnezeu i s-a facut mila si i-a chemat pe toti oamenii in service si cu un burghiu le-a facut tuturor oamenilor cate o gaura in cur, sa fie fericiti si sa se bucure de ea. cand a terminat operatiunea Dumnezeu vede ca i-a ramas un morman de span de la gaurile date si nici nu era material de calitate ca era cam inegrit si mirosea a.....cacat. Dumnezeu a maturat locul si ....nu s-a indurat sa arunce gunoiul asa ca l-a reciclat si a mai facut cativa oameni dar avand in vedere materia prima nu a mai avut pretentii sa iasa tot perfecti si au iesit mai negri si cu miros de cacat. nu a fost bucuros Dumnezeu cand a vazut ce a iesit dar ....... probabil era prea plictisit si .....i-a trimis pe pamant s-mputa lumea si i-a numit....TIGANI.
    acum va intreb eu : ce pretentii aveti la spurcaciunile astea , avand in vedere cum au fost ......fabricati??????

    RăspundețiȘtergere
  2. tareeeeeeeeeeeeeeeeeee frateeeeeeeeeeeeeeee !!!

    mai stiiiii?

    RăspundețiȘtergere
  3. pai sa imi dea si mie primaru o vila ca nu imi convine unde stau :-j
    la munca ciori imputite !

    RăspundețiȘtergere
  4. sa le tipareasca in frunte contributia la stat si apoi mai vorbin...

    RăspundețiȘtergere
  5. Astia nu au platit niciodata asigurari de sanatate , asigurari sociale , somaj , impozite , energie electrica , energie termica , apa , gunoi etc. ; de ce sa le dai degeaba case ? - romani corecti si care au nevoie de case nu mai sunt ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Titel Dura (zis Duracel)18 iunie 2010 la 09:46

    Nea Titi trebuie sa plateasca sprijinul primit in campaniile electorale date de fratii sai de etnie...Adica cum Solo poate sa se mute si noi nu? Io am 7 puradei care ciordesc si cersesc si nu ne mai descurcam cu alocatiile, ajutoarele sociale si toate alea...Piranda nu produce nica de cand s-a fiscalizat ghicitul in ghioc si carti...Bre romani noi trebe sa ne avem ca fratii...cand voi sa ne dati, cand noi sa luam...Ca daca ne suparam nu va mai alegem un primar asa capabil ca nea Titi...Traizas bahtalu !

    RăspundețiȘtergere
  7. bai idiotilor...nu s-au facut locuinte sociale pt tigani ca-i iubeste cineva si vrea sa le faca un bine...s-au facut locuinte unde sa se mute tiganii CA SA SCAPAM DE GHETOU,CARE E CEL MAI IMPUTIT LOC DIN BARLAD...Numai cine n-a trecut vreodata pe acolo nu stie cum pute si dufera un cartier intreg de pe urma lor...ce era sa le faca ...unii tigani sunt proprietarii apartamentelor alea insalubre.

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru dobitocul anonim. sa construiasca el locuintele cu banii mamii lui nu sa construiasca primarul viitoare ghetouri pe banii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pt ala de 11:04 :ba imbecilule, astia trebuie omorati nu mutati pe nush unde, trebuiesc facute legi sa nu se mai inmulteasca ca sobolanii si bineinteles trebuiesc aplicate. Ciorile alea sa le adaposteasca ciuntul ala cu ''palat'' de pe cacaina. Dar bine zicea odata Cioroianu :))

    RăspundețiȘtergere
  10. de ce numai tiganii au drepturi si indatoriri nu? niste locuri de munca nu le ofera primaria? sunt familii serioase cu copii ,care muncesc si ar merita o locuita !

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnilor, daca am fi uniti asa cum sunt ei, tiganii, am mai face ceva in tara asta sau in oras
    Oricum , ei l-au votat pe "primar" el sa suporte consecintele!Oricum caracterul de tigan nu se schimba, poti sa-l pui pe tigan in palat sa-l imbraci si sa-i dai mancare gratis ca tot nu i-ai facut nimik! Asa ca nu stiu de ce va mai mirati?! La cati tineri casatoriti a dat "dl primar" casa sa locuiasca in ultimul timp?Poate este cineva sa imi raspunda!

    RăspundețiȘtergere
  12. cat credeti ca vor rezista locuintele respective daca vor rezista imi cer iertare daca nu tigani ar trebui lichidati.nu m-am dus niciodata la vot cand au fost alegerile pt primar din respect pt dansul am convis si alti sa mearga sa-l voteze si in orice discutie inpotriva lui i-am luat apararea acum pot sa zic ca l-am votat si-mi pare rau,ca sunt discriminati hai sa fim seriosi. sa dovedeasca ca nu am dreptate. le vor distruge locuintele care le vor lua

    RăspundețiȘtergere
  13. Au avut bude, dar le-au consumat, iar spectacolul unei pirande pe buda, cand erau, se vedea de la mare distanta, datorita lipsei usilor si ferestrelor pe care le-au incinerat!

    RăspundețiȘtergere
  14. la munca cu eiiiiiiiiiii la tras in teapa cu eii daca era antonescul nu mai era nik de eii acuma la spanzurat cu eiiiiiiiiii au distrus un oras intreg fratilor afra din orasssssss cu eiiiiiiii neau luat oxigenul uratiiiii astea oameni buniiii

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt nişte oameni ca şi noi ca şi alti,numai ca oriunde sar muta oameni aşti nu se pot acomoda cu curatenia cu civilizatia cu orce.lor le trebuia lasat blocul de la caramida deci undeva la eşire din oraş.ahhhhhhhhhh CEAUŞESCU de era nu mai existau speciile astea printre noi

    RăspundețiȘtergere
  16. sai ia dracu pe toti tigani din romania

    RăspundețiȘtergere
  17. s ai starpim uşor uşor kokteile molotov trebuiesc folosite

    RăspundețiȘtergere
  18. Benea, poti sa ai o explicatie rationala pentru care ai pus curul in ghilimele? :) Daca poti, ai 2 lei din partea mea. Daca poti! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Da, autoritatile, reprezinta o institutie aici. Institutia nu are cur, ca parte anatomica, cum este folosit cuvantul in expresia „a avea un spin in cur”. Capisci?

    RăspundețiȘtergere
  20. tete nah... pe langa faptul ca se folosesc cuvinte "speciale" (cur) in articole gazetaresti si explicatii stiintifice ale sus-zisei folosiri, deduc din finalul frazei ( "capisci" ) ca ai nationalizat expresia "avere una spina nel fianco" uitand elegant ca "fianco" nu inseamna nici pe departe "cur" ... nu cumva era vorba de "coaste" ?

    RăspundețiȘtergere
  21. cat despre tigani: 'tu-va-n gura si-ati muri !

    RăspundețiȘtergere
  22. nu au un program social , nu au specialisti in domeniu , nu au lideri buni ,sarcinile se dau la voia intimplarii, ce programe .ce locuri de munca , unde-i Tiru si ceilalti balauri care iau banii degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  23. eu cred ca ar trebui sa fie impuscati ciri imputite. duca ce ca is pleava societatii mai au si figuri

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?