Viitorul se scrie cu pistolul!

Propun Ministerului Educaţiei să introducă o nouă materie în programa şcolară: autoapărarea. E mult mai utilă decât multe dintre obiectele pe care şcolarii sunt obligaţi să le buchisească şi pare a fi stringentă în condiţiile actuale.

De câteva săptămâni, cuvântul "interlop" e de neclintit de pe burtierele programelor de ştiri şi a titlurilor de gazetă. Totul a început pe 14 noiembrie, la Piatra Neamţ, când Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat de duşmanii săi, chiar în mijlocul străzii. Episoade asemănătoare s-au întâmplat, ulterior, la Galaţi şi Constanţa.

Zilele acestea, un caz similar, păstrând proporţiile, evident, a avut loc şi pe străzile judeţului nostru. Un vlăjgan bine-făcut, a fost snopit de un altul, chiar în mijlocul şoselei din Muntenii de Jos. După ce l-a pus la pământ, agresorul şi-a scos cuţitul, fără de care, probabil, nu pleacă nici la biserică, şi la înjunghiat pe tânăr în picior.

De ce au loc astfel de situaţii, e o întrebare care ar trebuie să consume mai multă cerneală în tipografiile de ziare decât evenimentele propriu-zise. Dacă, la interval de mai puţin de o lună, golanii din trei oraşe mare ale ţării îşi permit să scoată pistoalele sau săbiile şi să-şi execute cu sânge rece duşmanii, înseamnă că ne îndreptăm spre un punct în care nu ne dorim să ajungem. Un punct, îa care vom sta cu frica în sân de câte ori vom parcurge un cartier slab luminat. În care vom sta ca pe spini de câte ori ne trimitem copilul la şcoală. Un punct în care, poate, vom fi şi noi nevoiţi să ne ţinem la purtător cuţite sau pistoale, pentru a fi siguri că vom avea cu ce riposta în caz că îi trăsneşte unuia prin cap să se ia de noi.

Faptul că autorităţile se mişcă repede, în unele situaţii, şi îi încătuşează pe aceşti aşa-zişi interlopi, nu reprezintă o satisfacţie decât pentru naivi. Aceste cazuri ar trebui în primul rând prevenite. Într-adevăr, e greu să semeni pace în mentalitatea unui individ crescut printre cuţite şi bâte de baseball, dar trebuie să înţelegem că justiţiarii ar fi mult mai utili societăţii dacă s-ar gândi la o modalitate de a preveni faptele antisociale, nu doar de a le pedepsi.

Un comentariu:

  1. http://emi58lia.wordpress.com/. Dragă prietene, aceasta este adresa blog-ului meu, adică al lui Paul Zahariuc.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?