Opinent din mijlocul junglei: Tarani europeni

De cativa ani incoace, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, romanii au dat buzna prin tarile europene ca foamea in stomacul cersetorilor. Si s-au dus compatriotii nostri cu milioanele si au facut lavoro prin Italia sau trabajo prin Spania. Ca rasplata a transpiratiei romanesti lasate pe fierul si molozul italian sau spaniol, prin 2008, daca nu ma insel, au "intrat" in tara vreo 6 milioane de euro. Bani frumusei de altfel.
Da' nu ma intereseaza prea mult cum au schimbat indicatorii economici din tara, stranierii, ci cu ce au ramas ei dupa peripetiile lor prin tarile dezvoltate. Daca ar fi sa folosesc o expresie din mijlocul norodului as zice ca "s-au dus boi si s-au intors vaci". De ce? Pentru ca au stat in mijlocul civilizatiei, unii chiar ani intregi, dar nu si-au schimbat mentalitatea invechita deloc. Daca in tara aruncau tigara pe strada asa au facut-o si acolo. Daca in tara dansau de faceau febra musculara pe manele, asta au facut si acolo. Daca in tara furau tot ce prindeau, asta faceau si acolo. Si cand s-au intors in tara si-au continuat vechile practici. Ba unii si le-au "imbunatatit" chiar.
Practic romanasii nostri si-au facut colonii proprii pe unde s-au dus. Au refuzat dialogul cu bastinasii, iar cand au avut ocazia sa ne faca de ras nu au stat pe ganduri.
Dureros e, ca si tinerii, cei care, chipurile, ar trebui sa fie mai deschisi la minte chiar decat platitorul de curve la prohab, s-au comportat aidoma. S-au dus, au muncit, s-au intors. S-a lipit civilizatia de ei cum se prinde dogma crestina de atei.
Noi romanii intotdeauna am avut probleme la capitolul receptivitate si deschidere la nou. Daca facem un lucru diferit de metoda clasica, invatata de la parinti, avem indoieli. Nu ne intereseaza daca e bine sau nu.
Mentalitatea comunista inca este un impediment serios in modernizarea Romaniei si daca nu suntem in stare sa invatam de la ceilalti, sa invatam de la cel de langa noi, sa facem distinctia intre bine si rau si sa fim mai deschisi la minte un pic, atunci cicatricile lasate de sovietici vor fi vizibile ani buni de acum incolo.

4 comentarii:

  1. “Ceausescu na murit! Ne vegheaza indarjit Ceausescu e o scoala…. Ceausescu e o boala: E in mine e in tine E in fabrici si uzine Azi il poarta fiecare Ceausescu in veci nu moare. “(Ada Milea )...ai dreptate nu o sa scapam de ideile comuniste...felicitari pentru blog

    RăspundețiȘtergere
  2. trag la muieeeeeeeeee!!! io sunt shivilizat...fur numa de la bogati...si arunc gunoaie pe jos cand nu ma vede nimeni :)) dai si tu o bere ?

    RăspundețiȘtergere
  3. diminuarea coruptiei va aduce rezultate bune

    RăspundețiȘtergere
  4. "diminuarea coruptiei va aduce rezultate bune" cacat :)) tu te auzi ? :)) in fine ... odata cu timpul vor veni generatii noi si mentalitatea comunista se va stinge :)

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?