Interviu: De vorba cu cel mai vechi director din Barlad

A fi director al unei unitati de invatamant cu siguranta nu e foarte usor. A fi conducatorul aceleeasi scoli timp de 26 de ani deja pare desprins din neveridic. Nu si in cazul lui Marin Bunea, directorul Scolii nr. 10 "George Emil Palade". Ajuns la Barlad dintr-o conjunctura nefavorabila la acel timp, Bunea s-a impus ca profesor si preda la Scoala 10 de la infiintarea acestei unitati de invatamant si pana in prezent.
Originar din comuna Slobozia, judetul Arges, directorul a ajuns la Barlad, dupa cum spuneam mai devreme, printr-o conjunctura nefavorabila. Nu a gasit post de dascal in comuna natala, asa ca a ales Barladul, motivat si de faptul ca sotia sa era de sorginte din acest oras. Pe 1 septembrie 1976 a fost repartizat ca profesor de matematica la Scoala nr. 1. Un an mai tarziu a luat fiinta Scoala 10, la care Bunea avea sa fie transferat ca profesor al aceleeasi materii. A fost director intre 1980 si 1986, dupa care a fost inlocuit. Dupa revolutie a fost renumit in functie.

In interviul ce urmeaza veti putea afla care este secretul longevitatii lui Marin Bunea, cum s-a schimbat scoala de la inceputurile sale ca profesor si pana acum si cum se impaca invatamantul cu politica.

Ionut Benea: Sunteti unul dintre cei mai longevivi directori de scoala din Barlad, care e secretul?
Marin Bunea: Secretul e urmatorul. Eu m-am considerat intotdeauna coleg cu subordonatii mei din scoala. Totul a fost transparent, toate actiunile le-am facut la vedere, de comun acord cu ceilalti, nu am avut niciun fel de secret in legatura cu activitatile pe care le-am facut de-a lungul timpului. De cate ori s-a impus, am stat de vorba cu ei, am luat hotararile impreuna si am recunoscut cand am gresit. Vreau sa fac o paranteza. Eu am fost director pana in 1986 initial, si dupa acea a fost numit altcineva. Dupa revolutie mi s-a cerut din nou sa indeplinesc aceasta functie si n-as mai fi vrut din mai multe motive, insa colegii m-au rugat foarte mult sa revin. Eu le-am spus de la inceput ca daca ma sprijina si ma ajuta o sa preiau din nou functia.

Ionut Benea: Nu ati fost niciodata nevoit sa luati masuri drastice impotriva subalternilor?
Marin Bunea: Nu au fost situatii drastice. Au fost conflicte iminente, care apar in orice scoala. In orice unitate de invatamant, de-a lungul anilor, mai ales cand predai de atat de mult timp este imposibil sa nu apara diferite probleme. Si ca director e la fel. Apar conflicte intre aparatul administrativ si director, intre directori si cadre, sau intre profesori. Atunci, conducatorul de scoala trebuie sa gaseasca modalitati sa le aplaneze.Trebuie sa si asculti. Daca e un conflict intre mine si un cadru didactic, ascult ce spune el. Asculta si el ce am eu de spus. Si dupa aceea punem totul cap la cap si hotaram cine are dreptate. Daca pornesti de la premisa ca esti un simplu coleg cu ei atunci problemele se rezolva foarte simplu. De exemplu, am avut acum multi ani in urma un profesor care cam bea. Multi imi spuneau sa iau masuri, sa-i tai din ore. N-am facut asta. Si la sfarsitul anului, cand clasa a IV-a trebuia sa treaca in clasa a V-a, parintii au venit si au facut o tidula in care spuneau ca nu vor sa dea copiii la Scoala 10 din cauza ca profesorul X bea. Atunci l-am chemat pe dascal si i-am spus: "uite, ce parere ai, parintii acestia nu vor sa isi dea copii la scoala din cauza ta, ce-ai sa faci?" Va dau cuvantul meu de onoare ca nici acum nu mai bea. Deci mult mai mult poti rezolva cu colegii daca discuti de la egal la egal decat daca te crezi superior.

Ionut Benea: Ati intalnit de-a lungul carierei persoane care au incercat sa va puna bete in roate in diferite situatii?
Marin Bunea: Sa fiu sincer, au fost. Chiar colegi de ai mei care si-au dorit aceasta functie. Suntem oameni si e normal sa fie asa. Unii cred ca a fi director este o functie prin care te dai mare. Insa nu isi dau seama cate sacrificii implica acest statut. In primul rand cat timp liber iti mananca. Dupa revolutie plecam la ora 8 dimineata de acasa si ajungeam la orele 21. Lucram in trei schimburi. Eu nu am avut niciodata director adjunct. Nu mi s-a dat, nu stiu de ce. Deci va dati seama cat de greu imi era. Mie aceasta functie mi-a adus, e adevarat, si satisfactii, dar mi-a adus si multe necazuri. De exemplu acum sunt dependent de niste medicamente pentru ca m-am imbolnavit. Fiind si o fire mai iute, am vrut sa fac multe si iata ca acum resimt acest lucru.

Ionut Benea: Care este diferenta dintre functia de director de acum 20 de ani si cea din zilele noastre? Ce s-a schimbat?
Marin Bunea: Din punct de vedere administrativ e mai greu acum. Eu ma asteptam ca dupa revolutie scoala sa se debaraseze de politica. Nici vorba de asa ceva. In continuare politicul este cel care dicteaza ce sa faci si ce nu, degeaba spunem noi de descentralizare. Inainte, ce-i drept, erai numit tot politic. Insa erau mai multi bani, primeai mai mult ajutor. Te duceai la primarie, la prim-secretar sau la primar, ii spuneai de ce ai nevoie si te ajuta. Acum tu trebuie sa te gospodaresti, tu trebuie sa strangi banul. Trebuie sa gasesti modalitati prin care sa faci acest lucru. A fi director este o catastrofa in ziua de astazi. Inainte te punea primaria director, ei te ajutau iti dadeau bani cand aveai nevoie.

Ionut Benea: relatia profesor-elev s-a schimbat?
Marin Bunea: Da

Ionut Benea: In bine sau in rau?
Marin Bunea: Din nou vreau sa fie sincer. Ma asteptam sa fie mai bine. Noi din democratie am luat ceea ce nu trebuia. Pe timpul lui Ceausescu elevii primeau mai multa educatie in familie. Acum, cel putin la scoala mea, sunt foarte multi elevi ai caror parinti lucreaza de dimineata pana seara si nu mai au timp sa isi supravegheze copiii. Vin acasa seara, intreaba copilul daca a invatat si doar atat. Nu e de ajuns. Cei mai multi barladeni lucreaza la particular si unii lucreaza si sambata si duminica. Imaginati-va cand mai au timp acesti parinti sa isi educe copiii. Vin obositi de la serviciu. Mai sunt si unii care mai trag si cate o bere, iar cand vin acasa nu-i mai intereseaza de copii. Noi trebuie sa gasim modalitati, si din acest punct de vedere sunt bucuros ca ai mei colegi au inteles, ca elevii sa plece acasa cu lectia 80% invatata.


Ionut Benea: Pomeneati mai devreme de politica. Cum ati ajuns sa intrati in politica?
Marin Bunea: Sincer, dintr-o intamplare. Dupa '90, noi il aveam deputat pe domnul Bentu (n.a. Dumitru Bentu). El a fost, inainte sa ajunga deputat, director de scoala ca si mine. Si mi-a zis "bai nu vrei sa intri sa faci politica?" Si asa am intrat in Partidul Social Democrat si fac politica la nivelul pe care il pot. Pentru ca, va dati seama, in scoala nici nu se pune problema sa fac politica pentru ca as "zbura". Aici eu sunt pus sa supraveghez invatamantul.


Ionut Benea: Nu v-ati dorit niciodata mai mult? O functie mai inalta?
Marin Bunea: Cand era inspector domnul Carja (n.a. Gheorghe Carja) se infiintase un post de inspector teritorial. Dumnealui a insistat sa ma duc, insa nu am vrut. Pe mine naveta ma omoara si nu as fi putut sa fac fata. Eu am fugit toata viata de naveta. Daca vreau sa castig un ban in plus sunt alte modalitati pentru noi profesorii de matematica.


Ionut Benea: Stiu ca nu sunteti originar din Barlad. Cum ati ajuns intr-un orasel mic din Moldova?
Marin Bunea: Eu sunt de fel dintr-o comuna din apropiere de Pitesti, judetul Arges, si am facut facultatea la Bacau. In timpul facultatii, in ultimul an, m-am casatorit. Sotia este din Barlad, acum e profesoara de matematica la Scoala 9. La repartitii am vrut sa iau un post la mine in comuna. Insa nu am gasit. Era o lege atunci ca daca intrai in post, trebuia sa stai minimum trei ani de zile. Mi-a zis inspectorul general din Arges, sa iau un post oriunde in judet ca dupa aia ma aduce el in comuna. Nu am gasit nicaieri in judet. S-au ivit in Barlad doua posturi, unul la Scoala 9 si unul la Scoala 1. Mi-am zis ca sotia e din Barlad si am decis sa vin aici.


Ionut Benea: Va considerati moldovean?
Marin Bunea: Aproape. Stiti cum e vorba aceea. Prima dragoste nu se uita. Pentru mine Pitestiul este un oras deosebit. Cand intru in el simt ca zbor.


Ionut Benea: Cand ati fost ultima data in comuna natala?
Marin Bunea: De Paste. Nu mai traiesc parintii, dar ma duc ca am fratii acolo. Cand traiau parintii ma duceam de cel putin trei ori pe an. Acum ma duc cam o data pe an.


(In masina, in drumul spre casa)

Ionut Benea: Cat mai aveti pana la pensie?
Marin Bunea: 2 ani


Ionut Benea: Va ganditi sa stati dupa aceea cu jumatate de norma?
Marin Bunea: Nicio zi!

De ce nu stie sa scrie politistii comunitari? Pentru ca e analfabeti!


Potrivit statutului, fiecare politist comunitar este obligat sa aiba minimum liceul. Potrivit spuselor unor surse din Politia Comunitara, foarte multi din agenti au liceul facut pe la fara frecventa. Potrivit unui document care mi-a survenit nu cu mult timp in urma, sunt si agenti semianalfabeti la Barlad. Din astia ce face paza pe la diferite obiective, da' nu stie sa se exprima in scris cand este la vorba sa puna in scris ce au facut.
Va invit sa mai parcurgem inca un episod din serialul "De ce avem nevoie de politisti comunitari?". In cele ce urmeaza am sa scriu cuvant cu cuvant, virgula cu virgula, un referat semnat de doi dintre actualii politisti comunitari. Daca nu reusiti sa intelegeti ideea documentului, nu va desconsiderati, n-aveti nicio vina!



Referat

"Am onoarea de a va informa urmatoare. In data de 30/01.05.2010 orele 18:00-06:00 cu Ag. pol Rusu Aghel si Ag. com. Gradinaru Mihai am efect serviciul de paza si ordine publica in PIATA "9 MAI" Bd.
La orele 18:00 am preluat postul in primire, la orele 18:10 am inceput controlul conform consemn particular, am constatat ca in EN-GROSS era o Boxa cu nr. 16 fiind SC. M****a S.R.Lera deschisa , descuiata avand marfa in ea. mentionez faptul ca de fata erau doi martori. numitul I***e Ion acesta find vinzator la I.I G***u si numitul A****u Iulian. pana la terminarea programului nu am mai constatat nereguli la orele 06:00 am predat postul fara probleme Ag. com. CEAPA IULIAN si Ag. COM. HUTULEA COSTEL."


Fata de cele informate rog dispuneti.
Ag. com. (semnatura)
Ag. COM (semnatura)


Dupa ce parcurgi un asemenea text literar nu se poate sa nu ai intrebari. Si am sa le pun eu, chiar daca sunt cu caracter retoric.
- De ce semnatarul, adica Rusu Anghel, are "onoarea" de a inainta un referat ?
- Unde a mai vazut el formatul acesta de data "30/01.05.2010" ?
- In legatura cu propozitia "Fata de cele informate rog dispuneti", ce anume trebuie sa dispuna destinatarul referatului ?
- Si cui oare e adresat acest referat ?
- Cum te numesti cand nu esti in stare sa iti scrii corect propriul nume ? Pentru ca pe cel care a semnat acest referat nu il cheama "Rusu Aghel" ci Rusu Anghel.
Multumim domnilor politisti comunitari pentru ca ne oferiti ocazia sa radem de voi atat de des. Sunt sigur ca daca municipalitatea s-ar gandi vreodata sa deschida un circ, cei mai multi dintre voi ati fi eligibili pentru posturile de entertaineri. Dovediti inca o data ca va meritati cei aproape 30 de miliarde pe care ii dam din buzunarele noastre pentru salariile voastre.
P.S. Daca sunt politisti comunitari care nu se incadreaza in aceeasi categorie ca semnatarii de mai sus, le cer scuze pentru acest text!

Raspuns de cocalar!

Hoinarind pe net, dau peste un blog. Si ca sa vezi, dedicat mie. Numele site-ului: "IONUT BENEA ESTE POPONAR"! :)) Cei care vor sa-l vada pot da click aici.
Autorul sau autori acestui site sunt, bineinteles, anonimi. Cert este ca sunt fani infocati ai blogului meu, intrucat am mai vazut comentarii de acest gen si la alte articole anterioare de pe acest site.
Stiam ca, prin natura materialelor mele, am sa starnesc nemultumirile multora. Stiam ca am sa atrag antipatii si stiam ca am sa-mi fac si dusmani. Sa va spun si de ce stiam. Pentru ca suntem inconjurati de foarte multi prosti. Mojici, care scuipand seminte si ragaind dupa ce tocmai si-a terminat berea de baut, se gandesc, "ce plua mea e si cu asta". Dreptul lor sa creada ce vor, asa cum este si dreptul meu sa scriu ce vreau, atat timp cat nu jignesc sau nu atac pe nimeni pe nedrept.

Draga, http://www.ionutbenea.blogspot.com/, imi pare bine ca mai scoti capul din cocina ta si imi mai citesti blogul. Poate asa ai sa reusesti pana la urma sa depasesti faza cititului pe silabe. Pentru cultura ta generala, tin sa te informez ca pentru calomnie poti fi dat in judecata. Nici pe departe insa gandul meu de a baga in seama toti oligofrenii, din acest punct de vedere ai scapat. Marota asta a ta de a ma denigra din postura de anonim nu face decat sa demonstreze ca, daca toti oamenii ar fi ca tine, as deveni mizantrop. Acum, te rog frumos, inchide pagina aia de Internet Explorer in care ai scris http://www.dex-online.ro/, ca risti sa acumulezi mult mai multe informatii decat poate procesa tartacuta ta. A, si n-am inteles pozitionarea timpurilor din acuzatia ta. Daca tot zici ca ai probe, de ce nu le arati acum si spui ca vei reveni mai tarziu cu ele. Le faci in Photoshop, sau ce dracu'?
Oricum, tin sa iti multumesc ca imi citesti blogul si pentru ca aloci atat de mult timp pentru mine! Tine-o tot asa si intr-o zi o sa ajungi la Cancan. Si ca vorbele mele sa depaseasca in cele din urma si cortexul tau firaz, iti zic, folosind mai multe litere decat numarul din dreptul IQ-ului tau: "Dute-n plua mea!" Ooops, nu trebuia sa spun asta ca suna prea gay. Nu-i asa cocalare?

Alesii spun lucruri traznite: Top 10 propuneri legislative aberante de anul acesta



Rolul parlamentarilor este de a propune si vota legi. De multe ori, fie dintr-o dorinta exarcebata de a iesi in evidenta, fie din prostie, alesii dau cu bata-n balta si vin cu niste propuneri legislative de tot rasul.

In acest material voi incerca sa fac un top al celor mai stupide zece idei propuse spre a fi legiferate, de la inceputul anului si pana acum.. Doua dintre aceste propuneri apartin conducatorilor de la noi, una Consiliului Local din Oradea si restul alesilor de la nivel central. Sa purcedem!

10. Topul este deschis de o propunere facuta de catre directorul Politiei Comunitare din Barlad, Vasile Radoi. El a propus edililor, in luna februarie, ca toti politistii comunitari sa fie obligati sa efectueze un test psihologic. Motivul: pentru a demonstra ca sunt competenti sa poarte si sa foloseasca o arma. Propunerea lui Radoi a fost concretizata printr-o hotarare de Consiliu Local, iar potrivit spuselor sale, toti agentii pe care ii are in subordine au efectuat testul cu succes. Se astepta cineva la alt deznodamant?

9. Cristian Preda, europarlamentar, a venit cu propunerea ca religia sa fie interzisa in scoli. Nu sunt foarte religios, insa chiar si asa nu consider ca acest obiect de invatamant nu ar trebui interzis. Nici nu ar trebui sa fie obligatoriu, cum este acum, ci mai degraba optional. Pentru ca, pana la urma, si apartenanta la o religie este optionala. Nu te forteaza nimeni sa crezi, nu te forteaza nimeni sa nu crezi.

8. Nu cu mult timp in urma, Guvernul a propus revizuirea Constitutiei. Printre principalele puncte care ar urma sa fie modificate se afla reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300, desfiintarea Senatului si cresterea prerogativelor presedintelui. O mare aberatie, pentru ca acest lucru nu va face decat sa duca la monopolizarea puterii de cate PDL si la stirbirea separatiei puterilor in stat, implicit a democratiei.

7. Reprezentantii Ministerului Educatiei propuneau, in urma cu cateva luni, ca absentele pe care elevii le fac sa fie platite de catre parinti. Din cate stiu, sunt unitati care au introdus in regulamentul interior acest punct, insa nu a fost niciodata transpus in realitate. Ministerului Educatiei functioneaza, in ultimii ani, pe principiul "o noua guvernare, inca o schimbare". Astfel se face ca elevii sunt dezorientati, iar haosul este , din pacate, cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine sistemul de invatamant de acum. Preocuparile unor cadre didactice pentru orice altceva decat invatamant duc si ele la largirea plagii ce a cuprins scoala din ziua de astazi.

6. Consiliul Local din Oradea a venit cu o propunere demna de luat in calcul in acest clasament. Edilii de acolo spun ca pentru alcoolul vandut noaptea ar trebui introdusa o taxa separata. Intrebarea mea este, s-au intrebat cei de la Oradea cum vor tine socoteala bauturilor vandute ziua si a celor vandute noaptea? Pentru ca taxa ar urma sa fie platita de catre comerciant. Si imi e greu de crezut ca va sta cate un consilier in fiecare birt din Oradea pentru a numara cate sticle se vand pe noapte. Si daca se bazeaza pe buna-credinta a vanzatorilor sunt prea naivi pentru secolul vitezei. Prost o fi carciumarul sa isi toarne nisip pe spinare singur si sa recunoasca cat a vandut ziua si cat noaptea.

5. Un deputat PDL, pe numele sau Alin Popoviciu, a venit cu propunerea ca toate vrajitoarele sa se organizeze in asociatii profesionale si sa plateasca impozit pentru banii incasati de la clienti. Deci, acel "da un leu sa-ti ghicesc viitorul " ar trebui sa devina "da un leu, plus TVA, sa iti ghicesc viitorul". Probabil deputatul respectiv traieste intr-o lume utopica daca e de parere ca acest lucru se va intampla vreodata.

4. Adrian Radulescu, secretar al Ministerului Agriculturii a venit cu o propunere foarte interesanta. El spune ca supermarketurile, hipermarketurile si, in general, magazinele care au mai mult de 400 de metri patrati ar trebui inchise duminica. Adica exact in ziua in care romanul se duce cel mai des la cumparaturi. Probabil Radulescu o fi fanatic religios si nu concepe ca in ziua lasata de Dumnezeu spre odihna oamenilor sa se vanda chiloti sau tigari.

3. Si acum sa incepem cu spuma propunerilor legislative aberante. Ultima pozitie a podiumului este detinuta de catre senatorul Iulian Urban, care s-a gandit sa revolutioneze regulile de circulatie si sanctiunile date din pricina incalcarii acestuia. Acest senator a propus ca amenzile de circulatie sa fie calculate in functie de veniturile soferului care a calcat pe bec. Haideti sa luam un caz ipotetic. Pe mine ma cheama Ionel, iar tatal meu a obtinut dintr-o mostenire a unei matuse cateva milioane de euro frumusele. Banii nefiind o problema, mi padre mi-a cumparat ditamai bolidul cu care agat fete in fiecare seara si din care nu dau doi bani pe regulile de circulatie de la noi. Daca ma opreste politia pentru o depasire interzisa, de exemplu, ce amenda imi va da? Va spun eu, nimic. Pentru ca veniturile mele sunt zero. Daca tata are ditamai averea nu inseamna ca am si eu. Deci eu sunt baiat de bani gata, da' n-am bani in acte. S-a gandit la asta Iulian Urban, oare?

2. Pe pozitia secunda se afla un personaj de pe plaiurile domestice. Numele: Vasile Ciochina. Functia: sef al Serviciului Piete, Parcari, Cimitire. Sa vedem cum a ajuns aici. El a propus consilierilor locali ca persoanele care nu vor sa plateasca taxa anuala de intretinere a cimitirului (de 15 lei), sa motiveze printr-o declaratie pe propria raspundere la notar ca nu au rude inmormantate la cimitir. Fundamentul ideii lui Ciochina a fost bun. Sa ajute barladenii care plateau degeaba acest bir. Numai ca seful cimitirelor s-a incurcat un pic in detalii. Taxa e de 15 lei pe an. Declaratia pe propria raspundere e cu siguranta mai mult de atat. Deci, potrivit propunerii lui Ciochina, oamenii nu mai dadeau banii la primarie ci ii dadeau la notar. Grele e calculele astea!

1. Si pe prima pozitie, propunerea propunerilor este facuta de cel care era sa devina presedinte al tarii si care ma face sa imi para rau ca am fost la vot. V-ati dat seama cu siguranta despre cine este vorba. Mircea Geoana. Presedintele cu cel mai scurt mandat din istoria Romaniei a propus sa se dea o lege prin care persoanele care stau la o coada sa fie obligate, legal, sa dea prioritate persoanelor de peste 70 de ani. Intr-un cuvant, Geoana vrea sa legifereze etica si bunul simt. Pesedistii sunt atat de setati pe castigarea voturilor batranilor incat fac orice pentru a le atrage simpatia. Cum cu pensiile nu prea mai merge pentru ca li se taie repede macaroana de catre pedelisti, care au malaiul, incearca si ei cum pot sa iasa in evidente. Rezultatul: astfel de propuneri legislative. Ghicitoare pentru Mircea Geoana. La o banca sunt 50 de persoane care asteapta la acelasi ghiseu. Niciuna din aceste persoane nu sunt de varsta a treia. La un moment dat vine o persoana aflata la varsta senectutii care doreste sa se bage in fata, insa nimeni nu il baga in seama si il trimit la rand. Cine plateste amenda?