TVA-ul și efectul de turmă

Când vine vorba de mărirea prețurilor, comercianții noștri sunt foarte promți. Nu contează că asta ar putea duce la condamnarea a sute de români la foame (alții decât cei care au ajuns  deja în această fază). Când mai au și un prilej favorabil procentele parcă se adaugă singure pe rafturi. Mărirea TVA-ului, spun comercianții, i-a obligat să majoreze prețurile la produse. Roșiile, cartofii, pâinea, toate s-au scumpit imediat după ce guvernanții au aruncat cu cele cinci procente în Monitorul Oficial. 

Nimeni nu s-a gandit că foarte mulți dintre agenții economici au stocuri de anul trecut pe vremea asta. Logica spune că prețul produsului finit, cel care ajunge pe raft, se compune din prețul materiilor prime, folosite pentru realizarea sa, al producției și, evident, al distribuirii. Să luăm țigările. Nu e cel mai bun exemplu, mai ales în vremuri de restriște, însă mi se pare concludent, având în vedere numărul mare de fumători din țara noastră. 

Câte din pachetele pe care le vedeți pe rafturi credeți că au fost produse după 1 iulie? Câte din ele au fost măcar distribuite după această dată? Foarte puține, spre deloc! Cu toate astea, comercianții nu au stat de două ori pe gânduri să le mărească prețul cu nouă procente. Aceste procente sunt ca un cadou pentru comercianți, pentru că ei practic nu au cheltuit nimic pentru a le obține. Le-au primit din partea Guvernului Boc, care nu a fost în stare să stabilească niște regule bine puse la punct privind scumpirea treptată a produselor. Sau măcar mărirea treptată a TVA-ului.

Să trecem la produse fără de care nu putem trăi. Toți mâncăm. Cei mai mulți dintre noi cumpărăm pâine zilnic. Pe toate rafturile, după 1 iulie, prețul a crescut cam cu zece procente (mai puțin la magazinul din cartierul meu unde era 80 de bani, la raft, dar costa 90 de bani, în realitate). Nu trebuie să fii expert în economie pentru a-ți da seama care sunt consturile produsului finit numit pâine. Materia primă: - grâu: Folosit de la recolta de anul trecut când nimeni nu pomenea nimic de mărirea TVA-ului; sare -  cumpărată de la comercianți, care, logic, nu ar avea niciun motiv să-i crească prețul având în vedere că o scot din pământ. Costuri de producție: salarii - au rămas aceleași, îmi vine greu să cred că au luat brutarii, după 1 iulie, leafă mai mare. Utilități: prețul mărit al acestora va fi plătit de luna viitoare. Deci de unde a apărut scumpirea la produsul finit numit pâine? A crescut prețul drojdiei cu câteva procente și ca reacție imediată comercianții brutari l-au mărit pe al lor cu zece? Păi, nu prea iese la calcul. A, ar mai fi transportul, dar nici așa nu ies socotelile.

Scumpirea produselor de luna aceasta îmi aduce aminte de lanțurile trofice, despre care am învățat la biologie. Vă mai aduceți aminte? Fiecare element are importanța sa pentru ecositemul de care aparține. Așa și cu prețurile. Au și ele legătura lor. Auzim că toată lumea scumpește, scumpim și noi. Păi, nu ar fi păcat, să punem cu toții umărul la relansarea economiei, ce naiba! Lasă proștii care vor muri de foame, nu mai e loc de generozități în astfel de vremuri!

8 comentarii:

  1. guvernul stie ? de 20 de ani e tot asa..

    RăspundețiȘtergere
  2. incetul cu incetul stomacul nostru ni se va micsora si ne vom satura doar cu privitul! jalnic!

    RăspundețiȘtergere
  3. La ţigări scumpirea e de 11-12%.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ionut, ''prostii'' despre care amintesti, nu vor muri de foame, vor prolifera, au asigurat venitul minim garantat si pensia minima, chiar daca nu stiu ce-i aia un carnet de munca si toata viata au furat! Ar mai fi de adaugat o zicala: ''cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altora''! Salariile si pensiile ''nesimtite'' sunt aparate de legi organice create de ei si pentru ei, alternativele TVA, si celelalte ''debugetari''sunt puncte vulnerabile!

    RăspundețiȘtergere
  5. Guvernul nu a putut ataca salariile si pensiile ''nesimtite''- ''DATORITA LEGILOR ORGANICE CREATE DE EI SI PENTRU EI'', fiind obligat sa foloseasca acest bumerang numit TVA, care va lovi desigur, orice locuitor ori trecator ocazional pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca ar trebui sa se uite cineva pe declaratia de avere a domnului primar si sa o faca publica si pentru restul populatiei neinformata. Domnul primar are vreo 4-5 masini pe care nu le precizeaza in declaratia dansului, mai multe obiecte de arta care iar nu figureaza acolo si conturile care sunt mult sub cele precizate etc. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. tu nu ai creer,incepand cu data de 1 iulie se aplica tva 24 % care se numeste taxa pe valoare adaugata ,fie ca se inaseza prin casa de marcat sau se factureaza ,tva este o taxa pe care o incaseaza statul,fara ca aceasta sa aiba legatura cu salarii sau ce prostii mai spui tu,majorarea tva se aplica si la stocurile existente,cam asta e ,daca mai era deschisa taverna actorului unde faceai documentare tu,probabil ai fi baut o bere cu un contabil care te-ar fi luminat,dar asa continui sa scrii prostii si stai pe intuneric,aveai alte exemple gen curent,gaz,telefoane.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce crezi?